Валютні резерви НБУ падають третій місяць поспіль

Вівторок, 7 серпня 2018, 14:55
 

Міжнародні резерви України на 1 серпня, за попередніми даними, становили 17,75 мільярда доларів, скоротившись за липень на 1,3% або на 229,7 мільйона доларів.

Про це повідомляє прес-служба Національного банку.

Причиною зниження резервів в НБУ в першу чергу називають здійснення платежів за державним боргом в іноземній валюті.

Так, в липні на обслуговування і погашення державного і гарантованого держборгу в іноземній валюті (крім платежів на користь МВФ) було направлено 321,5 млн доларів. Зокрема, 231,6 млн доларів - на обслуговування і погашення по ОВДП, номінованих в іноземній валюті.

Реклама:

Також на обсяг резервів вплинули інтервенції Національного банку на міжбанківському валютному ринку.

"Як і в червні, враховуючи переважання попиту на валюту над її пропозицією, в липні Національний банк продовжив продаж іноземної валюти на міжбанківському ринку для згладжування надмірних коливань обмінного курсу. За минулий місяць чистий продаж валюти Національним банком становив 64,4 млн доларів", - сказано в повідомленні.

Зокрема, в першій половині липня Національний банк купив 99 млн доларів шляхом інтервенцій запиту найкращого курсу.

У другій половині він активізував продаж іноземної валюти для запобігання надмірній волатильності обмінного курсу - за підсумками місяця було продано 163,3 млн, в тому числі через інтервенції кращої ціни - 135,2 млн доларів і під час аукціону - 28,1 млн доларів.

У той же час основним джерелом поповнення резервів в липні залишалися надходження на користь уряду від розміщення ОВДП, номінованих в іноземній валюті, в сумі 130,9 млн доларів і 60,5 млн євро.

Крім того, на обсяг резервів вплинула переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості курсу долара США до інших валют і банківських металів) на суму 45,9 млн доларів.

"В цілому, станом на 1 серпня обсяг міжнародних резервів покриває 3 місяці майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов'язань України і поточних операцій уряду і Національного банку", - відзначають в НБУ.

Як повідомлялося, міжнародні резерви НБУ за підсумками 2018 року становитимуть 20,7 мільярда доларів, прогноз змінився в бік зниження на 900 мільйонів доларів.

Читайте також: 40 гривень за долар і дефолт. Яким НБУ бачив найгірший сценарій для України

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: