"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Міненерговугілля повинно буде знайти інвестиції для роботи шахт

Неділя, 5 серпня 2018, 17:37

Міністерство енергетики і вугільної промисловості має шукати фінансові ресурси для збільшення видобутку вугілля та забезпечити ритмічну роботу галузі.

Про це сказав прем'єр-міністр Володимир Гройсман, коментуючи результати урядової наради за участі керівництва Міністерства енергетики та вугільної промисловості та Міністерства фінансів, інформує Урядовий портал.

"До 1 вересня Міненерговугілля і особисто міністр (Ігор Насалик) мають сконцентруватися на пошуку фінансових ресурсів для збільшення добичі і забезпечення ритмічної роботи галузі... Вся галузь має працювати ритмічно. І це відповідальність міністерства і міністра. Я готовий допомогти, аби ми стверджували свою енергонезалежність", - заявив Гройсман.

Він нагадав, що тиждень тому поставив конкретне завдання - представити план першочергових дій по виведенню вугледобування із кризи.

Реклама:

"Рішення презентоване. Ми побачили цифри ритмічної виплати зарплати шахтарям і необхідні заходи щодо збільшення видобутку", - сказав прем'єр-міністр, наголошуючи, що для виконання завдань потрібні інвестиції.

Наразі в Україні нараховується 102 державні шахти, але переважна більшість - у зоні проведення операції Об'єднаних сил. Діючими поза зоною операції вважаються 33 шахти. З них - лише 4 шахти працюють прибутково.

За 5 місяців поточного року обсяг видобутку становив 1 852,9 тис. тонн. Це на 3,6 % менше запланованого і на 7,6 % менше відповідного періоду 2017 року.

Разом з тим, вартість продукції зросла на понад 30,5 %, проти минулим роком.

Обсяг бюджетної підтримки шахт щороку перевищує 1 млрд грн. У середині липня Верховна Рада схвалила зміни до Державного бюджету і дозволила додатково виділити ще 1,4 млрд грн на потреби шахтарів, передусім в частині погашення зарплатних боргів.

Наприкінці липня Гройсман зібрав урядову нараду, присвячену питанням вуглевидобутку і поставив завдання покращити ситуацію.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: