Закон про податок на виведений капітал можуть розглянути вже у вересні

П'ятниця, 31 серпня 2018, 18:30
 

Голова комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна має намір запропонувати включити законопроект про податок на виведений капітал до порядку денного Верховної Ради у вересні.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"У вересні потрібно виносити законопроект про податок на виведений капітал на голосування в першому читанні, відразу після переговорів з Міжнародним валютним фондом", - сказала вона в ході "круглого столу".

При цьому вона уточнила, що 10 вересня в комітеті запланована зустріч з представниками Фонду, де буде обговорюватися це питання.

Реклама:

"Я отримала пропозицію зустрітися комітеті з представниками МВФ 10 вересня щодо ПнВК, до цього часу вони проведуть ширшу дискусію з Мінфіном", - зазначила Южаніна.

Голова парламентського комітету також оприлюднила проміжну оцінку очікуваних бюджетних втрат від заміни податку на прибуток податком на виведений капітал, яку розрахувала робоча група при Міністерстві фінансів, - 45 млрд грн.

"Оцінки бюджетних втрат від введення ПнВК від 38 млрд грн до 45 млрд грн є проміжним розрахунком, остаточної цифри поки немає. Ще тривають переговори про те, який ефект детінізації враховувати. Попередній розрахунок враховував близько 15 млрд грн від детінізації, нинішній - тільки 5 млрд грн", - сказала член робочої групи при Мінфіні Тетяна Шевцова.

"Крім цього, нинішні показники надходжень від податку на прибуток враховують, в тому числі, і авансові платежі підприємств по ньому, тоді як ПнВК такого механізму не передбачає", - прокоментувала вона.

Як відомо, МВФ наполегливо рекомендував Адміністрації президента не вносити на розгляд Верховної ради законопроект про заміну податку на прибуток податком на виведений капітал.

МВФ висловлює серйозну стурбованість з приводу втрат доходів державного бюджету.

Президент Порошенко вніс до Верховної Ради закон про заміну податку на прибуток податком на виведений капітал з урахуванням пропозицій про відповідні бюджетні компенсації у липні 2018 року.

Податок на виведений капітал передбачає, що бізнесу не потрібно платити 20% державі, а можна вкласти ці гроші в розвиток своєї компанії.

Для іноземних інвесторів це значить, що податкова ставка буде фіксована - 15%, тоді як зараз податкове навантаження на компанії може становити до 25%.

Є підстави припускати, що податок на виведений капітал в перші два роки принесе в бюджет менше, ніж податок на прибуток, але на третій рік надходження різко зростуть, перекриваючи недобір перших років, даючи при цьому близько 7% ВВП, замість нинішніх 2-3%.

Детальніше про ситуацію з запровадженням в Україні податку на виведений капітал читайте у статті Економічної правди.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: