Стартапи залишають Кремнієву долину - The Economist

П'ятниця, 31 серпня 2018, 15:50
 

Кремнієва долина перестає бути першим техно-хабом в світі.

Про це повідомляє The Economist.

За даними видання, в минулому році графство Сан-Франциско, в якому знаходиться Долина, покинуло більше американців, ніж прибуло.

Згідно з недавнім опитуванням, 46% респондентів заявили, що планують покинути зону затоки в найближчі кілька років, в порівнянні з 34% в 2016 році.

Реклама:

Велика кількість стартапів вирішують облаштовуватися в нових місцях. Цю тенденцію вже назвали "Off Silicon Valleying".

За словами одного з венчурних капіталістів Долини Пітера Тіля, в 2013 році інвестори з Кремнієвої долини вкладали близько половини своїх грошей в стартапи за межами затоки, зараз ця цифра наближається до двох третин.

Головною причиною того, що молоді таланти залишають Долину, є витрати. Вартість життя в Долині - одна з найвищих в світі. За підрахунками, молоді стартапи платять мінімум в чотири рази більше, щоб працювати в районі затоки, ніж могли б платити в більшості інших американських міст.

Тому вони знаходять собі інші місця. Спостерігається така тенденція: в Лос-Анжелес їдуть технічні стартапи, Фенікс і Піттсбург стали хабами для автономних транспортних засобів, Нью-Йорк для стартапів ЗМІ, Лондон для фінтеху, а Шеньчжень - для "заліза".

Жодне з цих місць не може зрівнятися з Долиною самостійно, проте вони створюють світ, в якому інновації більш розподілені.

Нагадаємо, український стартап потрапив в топ найбільш швидкозростаючих компаній США.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: