Україна отримає від МВФ 2 мільярди доларів до грудня — прогноз НБУ

Середа, 29 серпня 2018, 10:30
Президент Петро Порошенко та директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард
Президент Петро Порошенко та директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард

Національний банк очікує, що владі вдасться домовитися з Міжнародним валютним фондом про новий транш на 2 мільярди доларів.

Про це повідомив заступник голови НБУ Олег Чурій в ході круглого столу, передає FinClub.

"МВФ - формальна організація. Якщо вони оголошують про приїзд місії - це значить, що шанси на позитивний перегляд досить високі. Скоро дізнаємося. Наш прогноз, що вдасться домовитися з МВФ. І наш прогноз, що до кінця осені вдасться отримати транш до 2 млрд доларів", - повідомив Чурій.

За його словами, транш відкриває Україні доступ до отримання іншого офіційного фінансування від Єврокомісії та Світового банку на 1,5 млрд доларів.

Реклама:

Також Україна зможе вийти з розміщенням євробондів.

"Україна зможе вийти на ринок євробондів і розмістить довші бонди на 1,5 млрд доларів і, сподіваюся, дешевші. Але на це не тільки МВФ грає роль, але і ситуація на світових ринках, яка не сильно позитивна", - додав він.

Як відомо, Міністерство фінансів готується до отримання нового траншу від МВФ.

Місія МВФ приїде з візитом до Києва 6 вересня. За підсумками візиту буде прийнято рішення про виділення траншу.

Ключовою умовою для отримання траншу від МВФ є підвищення цін на газ для населення до ринкових. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив про готовність до такого кроку.

Нагадаємо, згідно з графіком виплат боргів, до кінця 2018 року Україна повинна повернути близько 500 мільйонів доларів за євробондами та близько 580 мільйонів доларів за обслуговування боргів перед МВФ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: