Нацбанк простимулює підвищення ставок за депозитами

Вівторок, 28 серпня 2018, 17:20
 
нбу

Національний банк хоче простимулювати банки підвищити ставки за депозитами для населення.

Про це повідомив заступник голови НБУ Олег Чурій в ході круглого столу, передає FinClub.

"Наша висока ставка (облікова ставка НБУ - ред) є ефективним інструментарієм, який змушує банки платити більше за депозитами. Ми бачимо, що у нас є кореляція між нашою ставкою і ставкою за депозитами юросіб, які, як правило, короткі за термінами", - сказав він.

"У той же час по фізособам ми бачимо, що зараз ставки перебувають на тому ж рівні, що і півроку тому. Банки припинили знижувати ставки, коли ми почали цикл підвищення облікової ставки", - повідомив Чурій.

Реклама:

За його словами, якщо банки до кінця року не підвищать процентні ставки за депозитами фізосіб, НБУ має намір в цьому напрямку їх підштовхнути.

"Ми подумаємо, як ввести обмеження за тендерами рефінансування. Зараз ми можемо дати 3 млрд грн на тиждень. Можливо, ми знизимо цей обсяг, щоб дати стимул банкам підняти ставки за депозитами", - повідомив Чурій.

Регулятор бачить, що ліквідність банківської системи знижується в результаті того, що НБУ не викуповує облігації банків, платить уряду менше прибутку, ніж надходить йому відсотків за ОВДП.

Крім того, збільшується частка готівки в обігу, що призводить до зменшення коррахунків банків.

"Все це призводить до того, що надлишкова ліквідність, яка у нас була на початку року - це 70 млрд грн на депозитних сертифікатах - вже зменшилася до 23 млрд грн. Ця ліквідність неоднорідна, і ми не виключаємо, що скоро побачимо попит банків на кредити рефінансування", - додав він.

Із розміром середніх ставок за депозитами у різних валютах можна ознайомитися за посиланням.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: