"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Стало відомо про основні порушення в роботі "Укроборонпрому"

Четвер, 23 серпня 2018, 15:40
 

Державна аудиторська служба запропонувала Кабінету Міністрів України доручити державному концерну "Укроборонпром" розглянути результати власного аудиторського дослідження, усунути виявлені недоліки та не допускати такі в майбутньому.

Про це йдеться в Аналітичному збірнику аудиторської служби за перше півріччя 2018 року, повідомляє проект "Марлін".

Аудиторська служба підбила підсумки діяльності концерну за 2015-2017 роки.

Зокрема мова йде про проблеми концерну із врегулюванням зарплатного питання, фінансових внутрішніх відносин між учасниками концерну, порушення при бюджетних виплатах, а також про монополію при сплаті комісійних за продаж зброї за кордон.

Реклама:

Аудитори зафіксували повну залежність концерну від внесків його учасників і відповідно неспроможність менеджменту концерну здійснювати свої витрати за рахунок доходів, не пов`язаних із внесками.

Концерн не визначав єдиного підходу для розміру регулярних внесків для всіх учасників.  Для окремих учасників розміри внесків збільшують, у той час як деякі учасники звільняються від сплати внесків.  

"Незважаючи на те, що основний дохід концерну – це внески його учасників, фонд оплати праці у 2016 році порівняно з 2015 роком збільшено майже удвічі. При цьому на підприємствах, які загалом перерахували внесків у 2015–2016 роках майже на 105 млн грн, середньомісячна заробітна плата у середньому становила від 5,7 тис. грн до 7,6 тис. грн, тоді як у концерні – від 13,8 тис. грн до 24,8 тис. гривень", - відмітили в аудиторській службі.  

До того ж аудиторами виявлено порушень з оплати праці на суму понад 3,1 млн грн. А також по витратах на відрядження керівництва концерну на суму понад півмільйона гривень.

Окрема відзначені заплутані відносини концерну "Укроборонпром" з власними учасниками щодо позик один одному.

"Звернення концерну до судів щодо примусового стягнення заборгованості з підприємств – учасників, нарахування штрафних санкцій, пені тощо призвело до додаткових витрат підприємств – учасників концерну на загальну суму понад 11 млн грн, що ускладнило і без того тяжкий фінансовий стан підприємств", - непрості відносини в концерні описують аудитори.

В Аналітичному збірнику також піднята проблема неприйняття менеджерами концерну будь-якого розпорядчого документа, який би забезпечив контроль за сплатою учасниками частини прибутку до бюджету.

Для прикладу, Миколаївський авіаремонтний завод "НАРП" та Миколаївський бронетанковий завод у 2016 році відрахували частину чистого прибутку до бюджету без дотримання установленого порядку, через що бюджет не отримав 35,6 млн грн та 2,6 млн грн відповідно.

Особливу увагу аудитори приділили вивченню питання комісійних виплат виробників зброї спецекспортерам "Укроборонпрому". Стверджується про наявність монополії, яка штучно збагачує посередників.

"Користуючись монопольним становищем, ДП ДГЗІФ "Укрінмаш" передбачав у договорах комісії розмір комісійної плати та відшкодування витрат за рахунок комітентів на власний розсуд, що призвело до необґрунтованих додаткових витрат ДП "Миколаївський бронетанковий завод" на суму 609,6 тис. грн та ДП "НВК "Фотоприлад" – на суму 10,2 грн", -  йдеться у документах аудиту.

Посередники здійснювали за власною ініціативою резервування отриманої виручки, що давало змогу їм користуватися коштами протягом тривалого часу від місяця до 4,5 року. Державна компанія "Укрспецекспорт" вчасно не перераховала кошти  Львівському державному авіаційно - ремонтному заводу  на суму 54,9 млн грн.

Окрім уряду, результату аудиту надіслані Міністерству економічного розвитку та до районного управління поліції в місті Києві.

На додатковий запит проекту "Марлін" в "Укроборонпромі" повідомили, що ознайомилися зі звітом аудиторів. І підготували у відповідь свої зауваження. 

Зокрема в концерні стверджують, що в оцінці питань зовнішньоекономічної діяльності аудитори керувалися застарілим наказом, а тому не могли зробити об`єктивних висновків. З лютого минулого року спецекспортери на постійній основі надсилають до концерну інформацію щодо стану виконання міжнародних контрактів.

 Крім того, в "Укроборонпромі" стверджують, що не мають повноважень обмежити розмір комісійної плати та витрат комісіонера.  

"Розміри комісійної винагороди та витрат комісіонера встановлюються за згодою обох сторін договору комісії і враховують, перш за все, зовнішню ціну, собівартість продукції, а також витрати на її транспортування, страхування тощо", - доводять в "Укроборонпромі".

Раніше проект "Марлін" оприлюднив результати аудиту "Укроборонпрому" за 2015-2017 роки, згідно з яким майже половина підприємств – неефективні. А у НАБУ розповіли, скільки проваджень розслідують по "Укроборонпрому".

В лютому новим директором  "Укроборонпрому" став Павло Букін, який на посаді замінив Романа Романова, що керував концерном з 2014 року.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: