Рахунки "Укргазвидобування" арештовані

Понеділок, 20 серпня 2018, 14:50
 

Державна виконавча служба заблокувала рахунки "Укргазвидобування" для стягнення 261 мільйона гривень.

Про це повідомляється на офіційному сайті УГВ.

Стягнення проводиться у зв’язку з порушенням компанією "Карпатигаз" (як оператором за договором спільної діяльності) зобов'язань за договором лізингу перед компанією "Центр фінансового лізингу".

"Таким чином, УГВ продовжує зазнавати збитків від спільної діяльності в рамках договору з "Карпатигаз" і Misen Enterprises, який був розірваний Арбітражним інститутом торгової палати Стокгольма 11 липня 2018 року", - підкреслюють в прес-службі.

Реклама:

За її даними, "Центр фінансового лізингу" подав позов солідарно до всіх учасників договору СД, в той же час станом на сьогодні заарештовані тільки рахунки УГВ.

"Укргазвидобування" здивоване швидкістю прийняття рішень, як з боку суддів, так і з боку Державної виконавчої служби щодо видачі документів, спрямованих на блокування рахунків і стягнення коштів лише по одному з учасників договору", - наголошується в повідомленні.

У компанії заявили, що блокування рахунків ставить під загрозу сплату податків, рентних платежів, заробітної плати співробітникам і зобов'язань перед контрагентами.

"Укргазвидобування", 100% акцій якого належить НАК "Нафтогаз України", є найбільшою газодобувної компанією країни, що забезпечує близько 75% загального видобутку газу в країні.

Нагадаємо, раніше госпсуд Києва постановив стягнути на користь Сбербанку з "Укргазвидобування" 6,72 мільйона доларів і 22,5 мільйона гривень.

Державна "Укргазвидобування" була поручителем за договором між банком і "Карпатигаз". Згідно з судовими матеріалами, ТОВ "Карпатигаз" - оператор спільної діяльності між "Укргазвидобування", ТОВ "Карпатигаз" і компанією "Місен Ентерпрайзес АБ" (Misen enterprises АВ).

У липні 2018 року в "Карпатигаз" заявили, що в повному обсязі погасили перед АТ "Сбербанк" заборгованість, яка виникла за договором про спільну діяльність.

У серпні 2017 року "Укргазвидобування" заявляло, що їй вдалося розірвати 5 договорів про спільну діяльність, ще по трьох договорах тривають судові тяжби, дві з яких - договори з ТОВ "Карпатигаз" і один з "Карпатнадраінвест".

У жовтні 2016 року Генпрокуратура заявляла про накладення судом арешту на технологічне обладнання об'єктів нафтогазовидобувної промисловості ТОВ "Карпатигаз" - вартістю близько 4 млрд грн - в рамках розслідування кримінального провадження за фактами привласнення грошових коштів службовими особами ПАТ "Укргазвидобування" спільно з суб'єктами господарювання, що діють на підставі договорів про спільну діяльність.

За даними ГПУ, посадові особи одного з найбільших приватних видобувачів газу в Україні - ТОВ "Карпатигаз", при здійсненні господарської діяльності з видобутку природного газу, діючи за попередньою змовою з посадовими особами ПАТ "Укргазвидобування", з 2011 року створили злочинні схеми, які надали можливість незаконно привласнювати видобутий газовий конденсат, занижувати податкові зобов'язання з податку на додану вартість, податку на прибуток і плату за надра з добутих вуглеводів.

Шведська "Misen Enterprises AB" і українське "Карпатигаз" є дочірніми компаніями "Misen Energy AB" (Швеція). Раніше ЗМІ повідомляли про причетність до цих компаній Дмитра Фірташа, Сергія Кацуби і Сергія Курченка, однак у "Карпатигаз" від цих зв’язків відбиваються.

Як повідомляла ЕП, з кінця 2014 року частку у "Карпатигаз" мав також екс-нардеп Микола Мартиненко. У 2015 році, коли "Укргазвидобування" очолював близький до Мартиненка Сергій Костюк, компанія подала позов проти України на 3 млрд доларів.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: