Нардеп від БПП підтвердив купівлю енергокомпанії Януковича

Понеділок, 20 серпня 2018, 12:28
 

Бізнесмен і депутат Верховної Ради від БПП Максим Єфімов підтвердив купівлю одного з найбільших виробників електроенергії - компанії "Донбасенерго".

Про це він розповів в інтерв'ю ЕП.

На питання про те, коли його структури увійдуть до складу прямих або опосередкованих акціонерів "Донбасенерго" Єфімов відповів: "Загадувати щодо термінів - неправильно. По дорожній карті, яка визначена, - протягом півроку".

"В цілому домовленість вже досягнута, а формальні процедури ще не виконані. Я публічна особа, і як тільки це станеться, це відіб'ється в моїй електронній декларації", - сказав Єфімов.

Реклама:

Раніше повідомлялося, що структурам Єфімова буде проданий весь пакет Януковича і його молодшого ситуативного бізнес-партнера Ігоря Гуменюка в "Донбасенерго" - 60,8% акцій.

Наразі цей пакет оформлений на ПрАТ "Енергоінвест холдинг".

Як повідомляла ЕП, у 2016 році бенефіціарами "Енергоінвест холдингу" стали Андреас Церні (Греція) та Роберт Бенш (США).

Справжнє ім'я Андреаса Церні - Андрій Чорний. Він є вихідцем з України і на енергетичному ринку сприймається в ролі вихованця господаря шахти ім. Засядька (Донецьк) Юхима Звягільського.

У свою чергу Роберт Бенш відомий учасникам ринку в ролі представника інтересів Михайла Афендикова - американського бізнесмена українського походження, який володіє Cub Energy Inc, яка контролює в Україні газовидобувні компанії "Куб-газ" і "Тісагаз".

На момент опосередкованого придбання мажоритарного пакету акцій "Донбасенерго" (в 2015-2016 роках) Церні і Бенш позиціонували себе в ролі нових господарів цієї енергокомпанії.

Джерела ЕП стверджують, що вони були номіналами, які фронтували Олександра Януковича, який саме в той момент відчував максимальні проблеми зі збереженням контролю над своєю власністю в Україні.

Сьогоднішня угода, в рамках якої бенефіціаром "Донбасенерго" стане Єфімов, реальна: компанія дійсно вийшла з-під контролю Януковича.

До цього придбання ключовим активом Єфімова в Україні був завод "Енергомашспецсталь" (Краматорськ), який він контролює в ситуативному партнерстві з російською державною групою "Росатом".

Читайте також повну версію інтерв'юНовий власник "Донбасенерго" Максим Єфімов: Мені не сильно хочеться спілкуватися з НАБУ

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: