Фонд держмайна передумав продавати Державну зернову корпорацію

Понеділок, 20 серпня 2018, 11:41
 

Фонд державного майна України відмовився від рішення приватизувати ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація", яке було ухвалено на початку грудня минулого року.

Відповідний наказ було ухвалено 7 серпня цього року, передає "Інтерфакс-Україна".

Передбачалося, що на продаж буде виставлено 100% акцій ДПЗКУ, цей об'єкт був включений до попереднього переліку для приватизації в 2018 році, проте уряд виключив його.

Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк наприкінці травня заявляв, що ДПЗКУ необхідно приватизувати, однак для цього необхідно реструктуризувати кредит Експортно-імпортного банку Китаю на 1,5 млрд доларів.

Реклама:

За його словами, кредитною угодою передбачено узгодження кредиторів на будь-які зміни в структурі власності.

Минулого року Кабмін вже скасовував приватизацію ДПЗКУ.

Раніше повідомлялося, що ДПЗКУ систематично не виконує умов договорів щодо реалізації зернових, на підставі яких отримано кредитні кошти, і через це протягом 2015-2017 років втрачено додатковий дохід на суму майже 23 млрд гривень.

Причиною кризового фінансового стану на підприємстві аудитори вбачають часту зміну керівництва. При цьому контракти з тимчасовими керівниками не укладалися, а отже не було визначено їх відповідальності за ефективну діяльність Державної продовольчо-зернової корпорації.

За даними аналітичної системи YouControl, з 2014 року змінилося 7 керівників ДПЗК.

Раніше в своєму розслідуванні "Як ДПЗКУ перетворилася на корпорацію монстрів"Економічна правда писала, як виводилися кошти з держкомпанії, і на які саме компанії

За підрахунками ЕП, за 2012-2014 роки з ДПЗКУ було вимито більше 200 млн дол. Частина коштів була виведена з компанії у 2014 році. Саме в період, коли уряд очолював Арсеній Яценюк, а міністерство аграрної політики - "свободівець" Ігор Швайка. Держкомпанію тоді очолював Петро Вовчук.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: