В НБУ розповіли, чому дорожчає долар

Середа, 15 серпня 2018, 12:02
 

Здорожчення долара та євро - сезонне явище, що чітко демонструє досвід останніх чотирьох років.

Про це заявив заступник голови Національного банку Олег Чурій в ефірі "Радіо НВ".

"Сезонність залежить від сільськогосподарського періоду. Ми ж аграрна країна. На сьогодні близько 45% експорту займає аграрна продукція. Україна експортує зерно. Україна №2 з експорту кукурудзи. Перше місце ми займаємо у експорті сонячної олії. Коли йде експорт, то іде і виручка. З іншої сторони потрібно розуміти, що Україна має економіку, яка не повністю знаходить на світлій стороні. Зокрема, велика частина аграрного сектору знаходиться в тіні", -  сказав він.

Також він нагадав, що у  2016 році коливання почалися у вересні, у 2017 році - у серпні, в цього року - у липні.

Реклама:

"Причина проста. Курс важливий для бізнесу і населення. Вони (бізнес, - ред.) подивилися на це,  і зрозуміли, що сенсу чекати вересня нема, тому купили валюту у серпні. Гадаю, що цього року відбулася така ж сама ситуація. Ми бачимо тут психологічний вплив. Я б не назвав те, що відбувається сьогодні, панікою, але є певна нервозність. Коливання не є ознакою кризи", -  зазначив Чурій.

Також відповідаючи на питання про причини зниження курсу евро, замголови НБУ заявив, що на евро впливають зовсім інші фактори.

"Всі інші курси є похідними від долара. Останнім часом на ринках, які розвиваються, ситуація досить нестабільна. За місяць гривня девальвувала на десь на 4%, а південно-африканська валюта девальвувала на 10%", - додав він.

Нагадаємо, Національний банк послабив офіційний курс гривні до долара на 12 копійок, встановивши його на 15 серпня на рівні 27,46 гривні.

Як повідомлялося, Національний банк 14 серпня оголосив валютний аукціон з продажу, в ході якого продав банкам 66,6 мільйона доларів.

Укрінформ

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: