Росія обмежить реекспорт нафтопродуктів через Білорусь

П'ятниця, 10 серпня 2018, 19:10

Росія планує обмежити експорт нафтопродуктів у Білорусь з метою скорочення реекспорту з країни, який здійснюється за рахунок російського бюджету.

Про це пише Reuters з посиланням на білоруський документ і російського чиновника.

Росія постачає на два білоруських НПЗ близько 18 млн тонн сирої нафти на рік, щоб допомогти задовольнити внутрішні потреби.

Поставки не оподатковуються експортними митами, оскільки Москва і Мінськ мають спільну митну зону, а це означає, що Росія ефективно підтримує свого сусіда дешевою енергією.

Реклама:

За останні кілька років Білорусь також збільшила імпорт нафтопродуктів з Росії, які також не обкладаються митом, при цьому збільшивши реекспорт нафтопродуктів в такі європейські країни, як Польща і Німеччина.

Тепер Росія прагне ефективно скоротити реекспорт своїх нафтопродуктів через Білорусь шляхом введення обмежень на обсяги, які можуть надходити з Росії в Білорусь після 1 вересня.

"Росія вводить заборону на необмежені поставки нафтопродуктів в Білорусь, аргументуючи це тим, що по мірі зростання обсягів її доходи в бюджет знижуються", - написала Білоруська державна енергетична компанія "Белнефтехім" у коментарі до майбутніх змін.

Вона заявила, що Росія попросила Білорусь компенсувати бюджетні втрати за минулі поставки нафтопродуктів, але не навела цифр.

Білоруське Міністерство фінансів і російське Міністерства фінансів і енергетики відмовилися від коментарів.

Джерело в російському уряді підтвердило цей крок, заявивши, що обговорення все ще триває, щоб визначити точні рівні експорту після 1 вересня.

Джерело відмовилось назвати своє ім'я, оскільки йому не дозволено спілкуватися зі ЗМІ.

Білорусь збільшила імпорт нафтопродуктів з Росії в першому півріччі 2018 року на 44% до 2 млн тонн, у той час як імпорт зрідженого нафтового газу (LPG) виріс на 128% до 0,48 млн тонн.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: