Кошти від скандальної Yuzgas не дістануться держбюджету — ЗМІ

П'ятниця, 10 серпня 2018, 12:08
 

Кошти компанії Yuzgas BV за право входження в угоду про розподіл продукції Юзівської площі не будуть перераховані до державного бюджету, а будуть спрямовані компанії "Надра України".

Про це повідомляють "Наші гроші".

Кошти, які компанія "Yuzgas BV" заплатить за 90% прав і обов'язків в ТОВ "Надра Юзівська" для входження в угоду з урядом про розподіл продукції Юзівської площі в Донецькій і Харківській областях, не будуть перераховані до державного бюджету, а будуть спрямовані "Надрам України".

За 90% власності в "Надра Юзівській" "Yuzgas B.V." обіцяє заплатити 40 млн доларів (близько 1,08 млрд грн), але гарантовано з цієї суми буде сплачено лише 10%.

Реклама:

Як повідомляє видання, згідно з домовленістю Міненерго з Мінфіном і Міністерством юстиції, 100% гарантію виконання зобов'язань "Yuzgas B.V." надає енергетичний холдинг "ЕРН", і ця гарантія покриває обіцяну інвестицію в 200 млн доларів в пошукові роботи.

Бенефіціаром холдингу був названий чех Даніель Кржетинські. У Міненерго з посиланням на дані журналу "Форбс" оцінили його статки в 2,6 млрд доларів.

Відзначається, що нарада з приводу цього питання пройшла на наступний день після відставки міністра фінансів Олександра Данилюка.

Міненерговугілля у відповідь на критику Мінфіну використовувало порівняльний аналіз, де показало, що в нових умовах угоди про розподіл продукції бюджет отримає на 9,5% більше, ніж при традиційному режимі надрокористування.

Національна акціонерна компанія "Надра України" є провідною компанією в сфері геологорозвідувальних робіт в Україні і володіє 20 спеціальних дозволів на користування нафтогазоносними надрами та ін.

100% акцій "Надра України" належать державі в особі Державної служби геології і надр.

Нагадаємо, в кінці липня 2016 року конкурсна комісія, сформована з представників уряду та "Надра Юзівська", визнала "Yuzgas B.V." переможцем відбору для участі в СПР з видобутку газу на Юзівській площі. "Yuzgas B.V." була створена за місяць до того.

Зараз її засновником вказаний інвестиційний фонд "Emerstone Energy SCSP". Раніше засновник цього фонду Ярослав Кінах стверджував, що оперує грошима закордонних інвесторів, імена яких не назвав.

Роботу конкурсної комісії з відбору інвестора Юзівської площі курував радник міністра енергетики Володимир Ігнащенко. Він прописаний у Києві в сусідній квартирі з нардепом Ігорем Кононенком, журналісти зафіксували їх зустріч у аеропорту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: