"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Протеже Кононенка отримав ще 136 мільйонів на вуглезбагачення

Субота, 7 липня 2018, 16:17

Державні шахтоуправління Донецької області 19 червня уклали дві угоди з ПрАТ "Центральна збагачувальна фабрика "Мирноградська" про послуги щодо збагачення вугілля на загальну суму 136,30 млн гривень.

Про це повідомляється у системі "Прозорро", передають "Наші гроші".

Закупівлі провели за переговорною процедурою, бо "Торецьквугіллю" вже двічі, а "Селидіввугіллю" – тричі доводилося скасовувати тендери через нестачу учасників.

ДП "Селидіввугілля" за 95,70 млн гривень замовило до червня 2019 року переробку 660 тис т вугілля по 145 гривень за тонну: 400 тис т – марки Г(Г2)Р (0-200) із шахти "1/3 "Новогродівська" і 260 тис т – марки ДГР (0-200) із шахти "Курахівська".

Реклама:

ДП "Торецьквугілля" за 40,60 млн гривень замовило до липня 2019 року переробку 280 тис т вугілля марки Ж (0-200) із шахт "Торецька" і "Центральна" по 145 гривень за тонну.

У квітні ДП "Мирноградвугілля" теж замовило "ЦЗФ "Мирноградська" переробку по 145 грн./т. У грудні 2017 року "Селидіввугілля" отримало таку ж ціну від ПрАТ "Центральна збагачувальна фабрика "Росія" і ПрАТ "Центральна збагачувальна фабрика "Україна".

Це був новий рекорд для вуглезбагачення в Україні. Наприклад, у листопаді 2017 року ДП "Лисичанськвугілля" замовляло фабриці "Мирноградська" переробку по 99 грн./т, що майже в півтора рази дешевше від теперішньої договірної ціни.

Крім того, нещодавно цього ж рівня майже досягла вартість збагачення для ДП "Львіввугілля" від ПАТ "Львівська вугільна компанія" зі сфери впливу нардепа від "Опозиційного блоку", екс-міністра соцполітики Наталії Королевської – 136 грн./т.

Сума угод на 2% нижча від загальної очікуваної вартості закупівлі відмінених торгів.

Чверть акцій фабрик "Україна" і "Росія" належить ТОВ "Укрдонінвест" Юлії Кропачової та екс-депутата Донецької облради Віталія Кропачова. Останній є креатурою першого заступника голови фракції БПП та бізнес-партнера президента Петра Порошенка – Ігоря Кононенка.

Рештою акцій цих двох фабрик досі формально володіє ТОВ "ДРФЦ" з угрупування Олександра Януковича, яке належить вірґінському офшору "Сароне холдінгс лімітед" (кінцевий бенефіціар Зое Грегоріу з Кіпру).

Воно також значиться власником 100% акцій фабрики "Мирноградська", однак за даними ЕП , що вона теж перейшла у володіння структур Кропачова.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: