Золотовалютні резерви продовжать скорочуватися — експерт

П'ятниця, 6 липня 2018, 16:15
 

На Україну очікують значні виплати за боргами, що призведе до скорочення рівня міжнародних резервів НБУ.

Про це заявив аналітик компанії ICU Михайло Демків, повідомляє прес-служба ICU.

"Міжнародні резерви в першому півріччі 2018 року знизились на 830 млн – до майже 18 млрд дол. Традиційно сприятливий для гривні період дозволив Нацбанку чистий викуп валюти на 1,265 млрд дол. Чиста покупка валюти НБУ в першому кварталі 2018 року практично дорівнює платежам на користь МВФ – 1,269 млрд дол, які включають як виплату відсотків, так і погашення заборгованості", - заявив Демків.

Він нагадує, що попередній транш МВФ Україна отримала ще в квітні 2017 року й з того часу лише скорочувала обсяг заборгованості.

Реклама:

"Виплати на користь інших кредиторів становили майже 800 млн дол, зокрема, виплата купону по єврооблігаціях в березні – 562 млн дол", - додав Демків.

На його думку, міжнародні резерви продовжать знижуватися.

"Очікувані виплати по державному боргу до осені, коли теоретично можливе отримання наступного траншу МВФ та макрофінансової допомоги ЄС, становитимуть: в липні 350 млн дол, серпні – 675 млн дол. 619 млн дол із цієї суми -  виплати по внутрішньому боргу, які з великою долею ймовірності будуть рефінансовані, зважаючи на хороший попит на валютні ОВДП на минулих аукціонах", - цитує слова Демківа прес-служба ICU.

"Всього ж до кінця року залишається виплатити близько 2,5 млрд дол. Тому, для підтримання обсягу резервів на рівні більше трьох місяців імпорту, для України залишається важливим питання отримання наступного траншу МВФ та коштів інших офіційних кредиторів", - резюмував він.

Як повідомлялося, міжнародні резерви України станом на 1 липня становили 17,978 млрд доларів.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: