40% українців виступають за прямі "газові" переговори з РФ

П'ятниця, 27 липня 2018, 13:55
 

40% респондентів вважають, що Україна повинна продовжувати купувати газ за реверсною схемою у європейських партнерів, 40% - за те, щоб почати прямі переговори з Росією щодо нових цін на газ.

Про це йдеться в результатах опитування соціологічної групи "Рейтинг".

Ще майже 20% - не визначились з відповіддю на це запитання. За переговори з Росією щодо газового питання більше виступають жителі Сходу і Півдня.

20% опитаних вважають Україну повністю енергетично незалежною країною, половина - частково незалежною, ще майже 20% - повністю енергетично залежною, кожен десятий не зміг відповісти.

Реклама:

На думку 45% опитаних за останні 4 роки Україна стала більш енергетично незалежною від Росії, 18% - мають протилежне бачення, ще чверть вважає, що нічого не змінилося, 13% не змогли відповісти.

На думку третини опитаних, вугілля потрібно купувати за кордоном. 46% вважають, що Україна повинна домовлятися з так званими ДНР-ЛНР про постачання вугілля в Україні, ще 21% - не визначились.

Домовленість про постачання вугілля з т.зв. ДНР і ЛНР підтримують майже дві третини жителів Півдня і Сходу. Так само, чим молодший вік, тим більше підтримують варіант закупівлі вугілля за кордоном.

Згідно з результатами дослідження, 70% опитаних українців задоволені послугами електропостачання, які їм надаються, 28% - швидше незадоволені.

Відносно більше задоволених серед жителів центру України і жителів міст.

У той же час, тільки третина опитаних вважає, що тарифи на послуги електропостачання відповідають їх якості, понад 60% мають протилежну думку.

Відповідність між ціною і якістю послуг більше бачать ті, хто в цілому задоволений послугами електропостачання.

Майже 90% скоріше позитивно ставляться до відновлюваної ( "зеленої") енергетики, 8% мають нейтральне ставлення, 2% - негативне, 3% - не визначились.

За наявності "інтелектуальної системи обліку" в домашніх господарствах, 41% зменшили б обсяги використання ресурсів, 46% - витрачали б так само, як і зараз, ще 8% - збільшили б обсяги використання ресурсів, ще 5% - не змогли відповісти.

Більшою мірою до заощаджень готові жителі Заходу і Центру, люди середнього і старшого віку.

Якби людям довелося вибирати між низькими тарифами на електроенергію від менш надійного постачальника або більшими тарифами на електроенергію та більш надійним електропостачанням, то великі тарифи, але більш надійного постачальника електроенергії вибрали б 44% опитаних, майже 30% - за менші тарифи, навіть за умови менш надійного постачальника, для 18% немає різниці, ще 9% - не визначились.

Великі тарифи швидше б вибрали жителі Заходу і Центру, молодь і люди середнього віку.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: