"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Попит бізнесу на кредити зростає — НБУ

Четвер, 26 липня 2018, 11:15
 

Національний банк прогнозує зростання попиту бізнесу на гривневі та короткострокові кредити.

Про це йдеться в аналітичному звіті "Опитування про умови банківського кредитування", оприлюдненому Національним банком.

"У ІІ кварталі попит бізнесу на кредити дещо зріс, про що повідомили 48% опитаних банків (баланс відповідей 15%). Вони зафіксували збільшення попиту на всі види корпоративних кредитів, крім кредитів великим підприємствам. Головними чинниками попиту банки вважають потреби бізнесу в оборотному капіталі та інвестиціях, які стало важче фінансувати за власні кошти", - йдеться в повідомленні НБУ.

Банки зазначають про збільшення частоти схвалення заявок на кредити МСП та поступове пом’якшення стандартів кредитування малих і середніх підприємств.

Реклама:

В аналітичному звіті зазначається, що у ІІІ кварталі фінустанови очікують на дальше зростання попиту на всі види кредитів бізнесу. Найоптимістичніші очікування стосуються кредитів МСП.

"Більшість банків очікує збільшення корпоративного кредитування з кінця 2016 року, але саме в цьому опитуванні їхня частка досягла максимального значення – 81% (баланс відповідей 37%). Зросла й частка фінустанов, що очікують на збільшення видачі кредитів домогосподарствам – 67% опитаних (баланс відповідей 51%). Банки також зберігають позитивні очікування стосовно приросту депозитів як населення (57% респондентів, баланс 42%), так і бізнесу (68% респондентів, баланс 34%)", - йдеться в звіті.

Зростання попиту населення на кредити у ІІ кварталі було помірним. Третина банків повідомила про підвищення попиту на споживчі кредити, чверть – на іпотеку. Насамперед ідеться про великі банки. На думку респондентів, попит на іпотеку виріс в першу чергу під впливом очікувань підвищення цін на нерухомість.

У споживчому сегменті збільшенню попиту сприяли зниження кредитних ставок, покращення споживчих настроїв та скорочення заощаджень домогосподарств.

Окремі банки зазначають, що для низки їхніх клієнтів вагомим фактором стало зниження можливості отримати кредит в інших банках.

На додачу до цього, кілька кварталів поспіль банки говорять про посилення конкуренції як у споживчому, так і в іпотечному кредитуванні не тільки з іншими банками, а й із небанківськими фінансовими установами.

У ІІ кварталі рівень схвалення заявок на іпотеку не змінився, проте помітно зросла частка схвалених заявок на споживчі кредити (про це повідомили 22% респондентів, баланс 15%). У ІІІ кварталі банки очікують, що попит на споживчі кредити виросте, на іпотечні – не зміниться.

Банки зазначили, що у ІІ кварталі збільшився кредитний ризик. У той же час, великі фінустанови звітували про зменшення процентного та операційного ризиків, малі та середні банки – про збільшення ризику ліквідності.

У ІІІ кварталі великі банки очікують одночасного збільшення кредитного, процентного, валютного ризиків та ризику ліквідності.

У Нацбанку зазначають, що опитування проводилося з 20 червня до 10 липня 2018 року серед кредитних менеджерів 63 банків, на які припадає 98% активів банківської системи.

Укрінформ

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: