Рада з фінстабільності: співпрацю з МВФ необхідно відновити

Середа, 25 липня 2018, 19:42

Рада з фінансової стабільності України, яка об'єднує Мінфін, Нацбанк та інших фінрегуляторів, наголошує на необхідності відновлення співпраці країни з Міжнародним валютним фондом.

Про це йдеться в прес-релізі Ради за підсумками засідання 20 липня, передає "Інтерфакс-Україна".

"Реалізація структурних реформ, передбачених програмою співпраці з МВФ, є вкрай важливою для макрофінансової стабільності України та доступу до фінансування від МВФ та інших міжнародних партнерів", - зазначено в релізі.

Учасники Ради також погодилися з необхідністю посилення координації фіскальної та монетарної політики.

"Нацбанк підкреслив, що має намір уникати будь-яких форм фіскального домінування, в тому числі прямої або непрямої підтримки бюджетних витрат. Мінфін наголосив на необхідності інтенсифікації співпраці з НБУ в контексті координації ініціатив в сфері монетарної та фіскальної політик", - вказано в документі.

Реклама:

Члени Ради також підтримали необхідність подальшої реалізації реформ для забезпечення цінової і фінансової стабільності.

Члени Ради також обговорив проблему непрацюючих кредитів в державних банках і для її вирішення підтримали пропозицію Міністерства фінансів створити при Раді спеціальний незалежний комітет з врегулювання проблемної заборгованості.

Крім того, Рада розглянула і погодила запропонований Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) план дій по врегулюванню боргового навантаження на Фонд, що дозволить в майбутньому уникнути його потенційної неплатоспроможності.

Як повідомлялося, з липня 2017 року Україна перебуває в складному переговорному процесі з МВФ із газового питання: Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може становити від 30% до 60%, з огляду на зростання цін на міжнародних ринках, тоді як прем'єр вважає таке різке підвищення невиправданим.

За словами джерела в уряді, за цей час українська сторона запропонувала МВФ уже не менше ніж вісім варіантів зміни формули ціни на газ, які дали б змогу уникнути "непідйомного для звичайних громадян" підвищення ціни, на якому наполягає Фонд.

Позиція Фонду є досить жорсткою, оскільки уряд торік прийняв рішення про таке підвищення газових цін, що дало змогу Україні отримати транш кредиту МВФ, проте згодом в односторонньому порядку відмовився від його виконання.

Директор-розпорядник Фонду Крістін Лагард 19 червня 2018 року заявила, що виконання передумови, що стосується цін на газ, є критично важливим для завершення поточного перегляду підтримуваної МВФ програми.

За її словами, дві інші передумови - внесення правки до ухваленого нещодавно закону про Вищий антикорупційний суд (ВАКС) і дотримання граничного дефіциту держбюджету.

Верховна Рада 12 липня внесла необхідні правки до законодавства про ВАКС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: