Став відомий куратор СП з виробництва ядерного палива

Середа, 25 липня 2018, 18:23

Власником державної частки в проекті спільного виробництва ядерного палива з Росією та Казахстаном – ПАТ "Спільне україно-казахстансько-російське підприємство з виробництва ядерного палива" – стало ТОВ "Вайс трейд".

Про це свідчать дані "SMIDA", передають "Наші гроші".

У серпні 2017 року Фонд державного майна на аукціоні продав 33% акцій в "СП УкрТВЗ" за 47,8 млн гривень. Але тоді покупця ФДМУ не назвав.

У липні 2018 року "SMIDA" оновила дані про власників акцій підприємства, згідно яких частка акцій, що належала ФДМУ, перейшла до "Вайс трейд". Іншими акціонерами залишаються АО "Национальная атомная компания "Казатопром" (Казахстан) та російське АО "ТВЭЛ".

Реклама:

"Вайс трейд" записане на мешканця Горішніх Плавнів (Полтавська обл.) Андрія Карімова. Попереднім засновником був Денис Волобуєв.  Основний вид діяльності – торгівля твердим, рідким та газоподібним паливом.

27 червня відбулися позачергові збори "СП УкрТВЗ", на яких від нового акціонера "Вайс трейд" до наглядової ради було обрано Леоніда Крючкова, Нуруліслама Аркаллаєва та Сергія Троня. Останній очолив наглядову раду.

Леонід Крючков, вказав, що в 2014-2015 роках працював заступником ДЗІФ "Укрінмаш" (входить до концерну "Укроборонпром"). Він та його брат Дмитро після Майдану стали відомі як бізнесмени, яких у державні енергопідприємства лобіював перший заступник голови парламентської фракції БПП Ігор Кононенко – бізнес-партнер президента Петра Порошенка.

Втім, за даними ЕП, Леонід та Дмитро Крючкови вже декілька років перебувають в конфліктних відносинах. Зв'язок між собою брати не підтримують.

Нині Дмитро Крючков чекає екстрадиції з Німеччини до України в справі НАБУ про розкрадання грошей обленерго компанією "Енергомережа", яку він очолював. А Леонід останнім часом більш відомий як власник та співвласник фірм, що працюють в Миколаївському порту.

Одна з його фірм – ТОВ "Портосервіс-Миколаїв", половину від зароблених в 2017 році 10 млн гривень перерахувала на "Елітбудгруп", яка опосередковано пов’язана з заступником голови Нацполіції Ігорем Купранцем. ЗМІ фіксували візити Леоніда Крючкова до Адміністрації президента.

Леонід Крючков також як бенефіціар компанії  "Бейрок Файненс Лімітед" мав відношення до бізнесу з нерухомістю родини Анатолія Даниленка – заступника Віталія Яреми часів його керування Генеральною прокуратурою.

Нині діяльність ТОВ "Грандіс Інвестментс", де офшор Крючкова володів часткою і яка причетна до забудови Сінного ринку в Києві,  припинена. Раніше помічником нардепа Яреми був нинішній голова Миколаївської ОДА Олексій Савченко, де веде портовий бізнес Леонід Крючков. В "Авант-банку", співвласником якого був Савченко, були переведені зарплатні рахунки працівників ГПУ, коли її очолив Ярема-старший.

Нуруліслам Аркаллаєв – донецький авторитет на прізвисько "Нурік", був народним депутатом від "Партії регіонів". За часів Януковича натендерив в Міноборони та "Укрзалізниці" через фірму "Екоойл" щонайменше 2,37 млрд гривень по завищеним цінам.

Партнерами Аркаллаєва в цій фірмі був його брат Роман та згаданий новий голова наглядової ради СП УкрТВЗ" Сергій Тронь, давній помічник нардепа Аркаллаєва та його бізнес-партнер. Тронь раніше був віце-президентом Київської міської федерації боксу, зараз таку ж посаду в цій організації займає Олександр Ліщенко, колишній партнер Савченка по "Авант-Банку".

Ліщенко відомий в кримінальних колах як "Ліча", він є власником Троєщенського ринку в Києві, де раніше його партнером був Валерій Прищик. Останній був вбитий в столиці в 2003 році, правоохоронці не змогли розкрити вбивство. Тоді управління МВС Києва очолював Віталій Ярема, в цьому управлінні працював і Олексій Савченко.

Нині Ярема займається політичною діяльністю, є заступником Ігоря Кононенко в керівництві Київською облорганізацією "БПП".

Минулого року Аркаллаєва та Троня називали серед можливих покупців "Промінвестбанку", яким в Україні володіє російський "Внєшекономбанк".

За даними "Дзеркала тижня", частка "СП УкрТВЗ" власникам "Вайс трейд" потрібна для перепродажу.

Про інтерес до будівництва заводу з виробництва ядерного палива в Україні заявляла китайська "China Nuclear Fuel Corporation", яка в червні запросила українську сторону на переговори з цього питання. Крім того, "СП УкрТВЗ" є власником ексклюзивної документації для галузі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!