ГПУ хоче допитати Фукса у справі "грошей Януковича"

Середа, 25 липня 2018, 18:09

Генеральна прокуратура хоче допитати російсько-українського бізнесмена Павла Фукса у справі про сприяння злочинній організації.

Відповідна повістка оприлюднена на сайті відомства.

"Гр-н Фукс Павло Якович… Вам необхідно з’явитися 22 серпня 2018 о 15 год 00 хв… для участі в допиті у кримінальному провадженні № 42017000000001533 в якості свідка", – йдеться в повістці.

Правоохоронці не уточнюють, чого саме стосується провадження, в рамках якого вони викликають бізнесмена.

Реклама:

Однак згідно з інформацією з реєстру судових рішень, провадження було відкрито в травні 2017 року "за фактами сприяння невстановленими особами діяльності злочинної організації".

За версією слідства, ці "невстановлені особи" намагались перешкодити спецконфіскації 1,5 мільярдів доларів "Сім'ї" екс-президента Віктора Януковича.

Кіпрські компанії, в яких за рішенням суду конфіскували вищевказані кошти, подали апеляцію. Їхні адвокати надали суду договори, на підставі яких мали право представляти підприємства в суді. І при цьому захисники нібито подали документи без апостилювання, тобто без завірення.

Тому прокуратура вважає, що договори, надані адвокатами, "можуть бути підробленими з метою сприяння учасникам злочинної організації" у перешкоджанні конфіскації грошей.

Однак один з адвокатів Максим Коваленко в коментарі "Українській правді" запевнив, що на такі цивільно-правові договори апостиль не потрібен. Водночас, за його словами, захист має апостиль на підписах нотаріуса.

Коваленко вважає справу політично вмотивованою.

"Їм треба було створити якусь кримінальну справу для того, щоб, я підозрюю, поставити на прослушку адвокатів, для того, щоб можна було до адвокатів застосувати негласні слідчо-розшукові дії", – припускає захисник.

За його інформацією, в рамках цього провадження затримували Міхеіла Саакашвілі та Северіона Дангадзе. Однак підтверджень цьому в судовому реєстрі немає.

В Генпрокуратурі коментувати провадження та виклики Фукса не стали. Речник відомства Андрій Лисенко пояснив, що слідчий не надає інформацію про розслідування. Він лише підтвердив, що бізнесмен не прийшов на допит минулого разу, коли його викликали на 16 липня.

Водночас, 11 липня після публікації першої повістки, УП направляла в ГПУ запит щодо подробиць справи.

Однак відомство не відповіло на питання, посилаючись на те, що доступ до такої інформації є обмеженим.

Раніше повідомлялось, що Фукс разом із нардепом-втікачем Олександром Онищенком придбали у "младоолігарха"-втікача Сергія Курченка компанію Quickpace Limited. Її активи були заморожені через нібито злочинне пошкодження.

Як відомо, 28 березня 2017 року суд ухвалив рішення про спецконфіскацію $ 1,5 млрд Януковича і його оточення в рамках процесу проти колишнього директора компанії "Газ Україна - 2020" Аркадія Кашкіна.

За даними опублікованого УП засекреченого вироку, Кашкін отримував $2000 щомісяця за участь у злочинній організації та відмиванні її доходів.

Кашкін визнав, що став фіктивним власником однієї з компаній олігарха-втікача Сергія Курченка. 

Більше про спецконфіскацію та засекречений вирок читайте в матеріалі "Мильна бульбашка" чи "Конфіскація століття" генпрокурора Луценка"

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: