"Мирова" з Газпромом за вже ухваленими рішеннями неможлива – НАК

П'ятниця, 20 липня 2018, 12:51

Мирова угода між НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром" щодо вже прийнятих Стокгольмським арбітражем рішень не є можливою.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко.

"Це навіть суперечить суті мирових угод - потрібно було про них домовлятися до прийняття остаточного рішення арбітражем. А зараз вже пізно просити "мирову угоду" за цими спорами", - заявив він.

Вітренко нагадав, що Газпром має сплатити за рішеннями арбітражу 2,56 млрд доларів та 75 млн доларів відсотків, і навіть компенсувати витрати на примусове стягнення.

Реклама:

"Але крім арбітражних процесів, по яким остаточне рішення вже було прийнято, у нас з Газпромом є нові арбітражні процеси. Вони вимагають розірвати або змінити поточні договори, ми вимагаємо компенсувати нам збитки через невиконання Газпромом своїх зобов'язань за контрактом, зокрема з урахуванням рішення арбітражу", - пише він.

"Сума компенсації, яку ми вимагаємо від Газпрому за новими арбітражними процесами вже перевищує 12 млрд доларів. Наші вимоги є обгрунтованими, ми впевнені в нашій юридичній позиції", - заявив комерційний директор.

"Якщо Газпром хоче "мирову угоду" щодо цих нових арбітражних процесів, він може у позасудовому порядку сплатити нам цю компенсацію. При цьому наша позиція полягає у тому, що це не може затримувати тристоронні переговори щодо транзиту після 2019 року", - підсумував він.

Нагадаємо, президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія готова зберегти транзит газу через Україну і  продовжити транзитний контракт у випадку врегулювання спору між господарюючими суб’єктами в Стокгольмському арбітражному суді.

В свою чергу предстаник української компанії наголосив, що спори між "Газпромом" і "Нафтогазом" в Стокгольмському арбітражному суді вже врегульовані, але росіяни не виконують його рішення.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!