Фукс хоче відсудити у київського метро ще півмільярда гривень

Середа, 18 липня 2018, 12:30
 

ТОВ "Укррослізинг" через суд хоче стягнути з комунального підприємства "Київський метрополітен" 526,24 млн гривень.

Про це пишуть "Наші гроші".

Як наголошується, судовий розгляд в Господарському суді Києва призначено на 8 серпня 2018 року.

Як повідомлялося, у 2017 році Вищий господарський суд України після рішень нижчих судів зафіксував стягнення з комунального підприємства "Київський метрополітен" на користь фірми "Укррослізинг" 1,96 млрд гривень за частково неоплачену поставку сотні вагонів метро у 2009 році.

Реклама:

З загальної суми програшу метрополітенівців 1,96 млрд гривень безпосередньо заборгованість з оплати частини вагонів становить лише 0,36 млрд гривень і ще 0,11 млрд гривень – це борг оплати відсотків за користування предметом лізингу.

Ще 0,23 млрд гривень припало на інфляційні втрати. Набагато більшу суму склав "коефіцієнт коригування" у розмірі 1,19 млрд гривень.

Йдеться про повернення "Укррослізингу" грошей за лізингову поставку вагонів метро у 2009 році. По тій оборудці Держфінінспеція відразу  у 2009 році повідомила, що сума втрат метрополітену становить 770,8 млн гривень (55%). Окрім завищеної вартості самих вагонів, ревізори відмітили "винагороду фірми 590,8 млн гривень, що забезпечує "космічну" рентабельність".

У "Судовій владі" вказані різні номери справ щодо стягнення 526,24 млн гривень та 1,96 млрд гривень.

Десять років тому засновником "Укррослізинг" була кіпрська фірма, близька до оточення соратника Віктора Януковича, колишнього народного депутата від Партії регіонів і бізнесмена Юрія Іванющенка.

З 2017 року бенефіціаром "Укррослізингу" є бізнесмен Павло Фукс, якого помічали на зустрічах з першим заступником фракції БПП Ігоря Кононенка, давнього бізнес-партнера президента Петра Порошенка, а також з нардепом БПП Олександром Грановським, якого ЗМІ називають куратором за судовою владою від Адміністрації президента.

Донедавна Павло Фукс був російським бізнесменом та відомим московським забудовником. Нині ж він – київський підприємець (згідно з ЄДР, зареєстрований у столиці), який має, як стверджує сам Фукс, український паспорт. Також Фукс добре знайомий з мером Києва Віталієм Кличком і мером Харкова Геннадієм Кернесом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: