"Нафтогаз" побоюється, що Росія затягуватиме газові переговори

Середа, 18 липня 2018, 09:42

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв побоюється, що російська сторона зробить усе для затягування переговорів щодо продовження контракту на транзит газу через газотранспортну систему України, чекаючи можливих змін влади в країні та її політичного курсу.

Про це він сказав у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

"Найімовірніше вони чекають на вибори (в Україні – Ред.) і хочуть подивитися, чи буде якась зміна влади і політичного курсу. При цьому вони робитимуть усе можливе, щоб запустити будівництво Північного потоку-2", - сказав він.

На його думку, росіяни зараз висловлюють готовність вивчити питання переходу на роботу у рамках європейського законодавства, але затягують час, зокрема, намагаючись внести до тристороннього формату питання обговорення мирових угод.

Реклама:

"Поки що позиція росіян була неконструктивна. Перш ніж домовлятися про щось щодо транзитного контракту, вони хочуть поговорити про мирові угоди щодо Стокгольму, тобто порушують питання, які є неприйнятними не лише для нас, а й для будь-якої сторони, яка виграла суд", - додав він.

Коболєв висловив сподівання, що третя сторона переговорів в особі Єврокомісії вплине на РФ, оскільки затягування процесу і продовження договору напередодні його закінчення не вигідне ні Україні, ні європейським споживачам російського газу.

"Як свідчить наш досвід, форс-мажорне підписання наприкінці 2019 року - це дуже погана історія. Я сподіваюся, що позиція європейців, можливо, приведе до зміни тактики росіян, і вони будуть вимушені домовлятися про новий формат відносин із січня 2020 року ще до кінця 2019-го", - сказав він.

"Над цим ми зараз активно працюємо. ЄК у частині застосування європейського права перебуває з нами в консенсусі. Якщо ми про це домовляємося як про базу, то всі подальші дії стають набагато легшими та ефективнішими", - зазначив голова НАК.

Нагадаємо, президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія готова зберегти транзит газу через Україну і  продовжити транзитний контракт у випадку врегулювання спору між господарюючими суб’єктами в Стокгольмському арбітражному суді.

В свою чергу предстаник української компанії наголосив, що спори між "Газпромом" і "Нафтогазом" в Стокгольмському арбітражному суді вже врегульовані, але росіяни не виконують його рішення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: