Україна програла апеляцію у справі про захоплення "Укртатнафти"

Понеділок, 16 липня 2018, 18:43

Суд в Англії відхилив апеляцію України на визнання в британській юрисдикції рішення Міжнародного комерційного арбітражу за позовом "Татнєфті".

Про це йдеться в рішенні Королівського суду Лондона від 13 липня, копія якого є у enkorr.

Цим рішенням Арбітраж ще в 2014 році зобов'язав Україну виплатити російській компанії 112 млн доларів компенсації за рейдерське захоплення Кременчуцького НПЗ, яке було здійснене групою "Приват", пише видання.

Англійський суд привів у виконання це рішення арбітражу ще в травні 2017 року, але Україна, не погодившись з таким рішенням, подала апеляцію, яка розглядалася більше року. Аналогічні судові процеси проходять в Росії і США, де "Татнєфть" намагається розшукати українські активи для примусового стягнення компенсації.

Реклама:

Як повідомлялося, в грудні 2007 року після втрати оперативного і корпоративного контролю над "Укртатнафтою" в результаті рейдерського захоплення, компанія "Татнєфть" ініціювала розгляд в Міжнародному комерційному арбітражі в Парижі проти держави Україна. 29 липня 2014 року арбітраж виніс рішення на користь російської компанії.

Сумарні претензії "Татнєфті" становили 2,4 млрд доларів. У підсумковому рішенні МКА знизив розмір компенсації до 112 млн доларів плюс відсотки.

29 листопада 2016 року Апеляційний суд Парижа залишив в силі два арбітражних рішення, що зобов'язують Україну виплатити ПАТ "Татнєфть" 112 млн доларів компенсації, а також відсотки.

На кінець 2016 року розмір компенсації з урахуванням відсотків досяг 144 млн доларів і "Татнєфть" почала добиватися стягнення активів України в юрисдикціях США, Великобританії і Росії.

З 2016 року аналогічний позов до держави Україна пред'явила Республіка Татарстан, яка на момент захоплення "Укртатнафти" володіла 28,8% підприємства. Початковий розмір затребуваної компенсації - 300 млн доларів, слухання у справі заплановані на початок травня 2018 року.

ПАТ "Укртатнафта" - найбільший в Україні нафтопереробний завод проектною потужністю 18,6 млн т.

У жовтні 2007 р оперативний контроль над "Укртатнафтою" встановила група "Приват". Переробка нафти в 2017 р становила 2 473 тис. т, що на 12,7% більше, ніж в 2016 р. У 2017 г. "Укртатнафта" отримала рекордний для себе збиток 2,4 млрд грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: