"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Чиновники РФ могли отримати 100 мільйонів доларів "комісійних" від продажу "Запоріжсталі" - FT

П'ятниця, 13 липня 2018, 19:15

Російські чиновники могли отримати "комісійні" від продажу "Запоріжсталі", які могли стати одним із джерел фінансування хмарочоса Trump International Hotel and Tower Toronto.

Про це йдеться в розслідуванні Financial Times, яке показує як проект хмарочоса "пов'язує [нинішнього] президента США з тіньовим пострадянським світом", пишуть "Ведомости".

Повідомляється, що деякі з виявлених фінансових операцій показують, як Дональд Трамп заробляв на залученні грошей, чиє походження може виявитися сумнівним.

У числі таких операцій може бути таємна виплата бізнес-партнером Трампа за проектом Trump Toronto "100 млн доларів московському "рішалі", що представляв підтримуваних Кремлем інвесторів".

Реклама:

"Цей платіж був частиною серії транзакцій, що принесли мільйони учасникам проекту в Торонто, який, в свою чергу, приніс мільйони майбутньому президентові", - йдеться в розслідуванні.

Партнером Трампа по Trump Toronto був Алекс Шнайдер, який контролював "Запоріжсталь", четверту за величиною сталеливарну компанію України.

В травні 2017 року The Wall Street Journal з посиланням на інформовані джерела повідомила, що після продажу "Запоріжсталі", частину отриманих грошей Шнайдер направив на добудову Trump Toronto.

Але досі було невідомо, що Шнайдер і Шифрін (бізнес-партнер Шнайдера - ЕП) таємно заплатили 100 млн доларів комісійних, які могли бути перераховані російським чиновникам.

Як зазначається, "Запоріжсталлю" цікавилися корейська Posco, Роман Абрамович, Алішер Усманов, а також український бізнесмен Рінат Ахметов, основний власник групи "Метінвест".

Тоді якийсь пул російських інвесторів на чолі з ЗЕБом нібито запропонував за весь комбінат 1,7 млрд доларів, перебивши оферту Ахметова.

У липні стало відомо, що за свою частку 48% Midland (компанія Шнайдера – ЕП) отримала 850 млн доларів. Ця цифра фігурувала в матеріалах Високого суду Лондона, куди Ахметов звернувся за компенсацією за зрив угоди з ним.

У січні 2011 року галузеве видання MetalBulletin з посиланням на матеріали лондонського суду повідомило, що покупцями стали фірми Atinia Ventures, Parborio Holdings, Belego Holdings, Sileni Trading і Equalchance Processing. Хто за ними стоїть, досі не відомо.

FT ознайомилася на Кіпрі і Британських Віргінських островах з документами компаній, яким Midland продала частку в "Запоріжсталі".

Виходячи з них "є серйозні підстави вважати, що ЗЕБ сам оплатив всю ціну покупки і в результаті отримав контроль над часткою Midland в сталеливарній компанії".

Головою наглядової ради ЗЕБа був тодішній прем'єр-міністр Володимир Путін, а Росія до українських подій 2014 року вже нарощувала економічну присутність в східній Україні, отримуючи контроль над промисловими активами безпосередньо або через дружніх олігархів.

У ЗЕБ від коментарів відмовилися.

Відзначається, що Midland отримала від покупця на 160 млн доларів більше, ніж пропонував Ахметов.

Але, як свідчать вивчені FT документи, з цих 160 млн доларів на виплату Ахметову за розрив попередньою домовленістю з ним повинні були піти 50 млн доларів, 10 млн призначалися самій Midland, а 100 млн доларів, які залишилися, повинні були бути відправлені через підставні компанії на Кіпрі і в інших місцях тим, кого Шнайдер в судових документах назвав introducers - рекомендавці, які представляли покупців і організували операцію.

Людиною, яка її організувала, згідно з судовим свідченням Шифріна, був Ігор Бакай - колишній керівник Державного управління справами України, засновник і перший керівником "Нафтогазу". Після помаранчевої революції він в 2004 р поїхав в Росію, де став, як пише FT, "рішалою".

До 2010 р, згідно з судовим свідченням Шифріна, Бакай "мав хороші політичні зв'язки на найвищому рівні" і фронтував угоду із "Запоріжсталлю".

Відзначається, що документи, які проаналізувало FT, не залишають сумнівів, що Шнайдер підписав платіж на 100 млн доларів, розуміючи, що гроші підуть людям, які представляють інтереси Кремля.

Як відомо, ТОВ "Запорізький металургійний комбінат" Запоріжсталь "- одне з найбільш великих промислових підприємств України, продукція якого добре відома і користується попитом у споживачів на внутрішньому ринку і в багатьох країнах світу.

Відзначається, що МК "Запоріжсталь" входить до групи "Метінвест", основними акціонерами якої є ЗАТ "Систем Кепітал Менеджмент" Ріната Ахметова (71,24%) і група компаній "Смарт-холдинг" Вадима Новинського (23,76%).

Детальніше про угоду читайте за посиланням

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: