Переговори з МВФ необхідно відновити впродовж тижня — ЄБА

П'ятниця, 13 липня 2018, 14:30
 

Перенесення переговорного процесу з Міжнародним валютним фондом різко знизить шанси України на залучення чергового кредитного траншу.

Про це йдеться в повідомленні Європейської бізнес асоціації.

"У інвесторів наразі є можливість передбачити ситуацію лише на найближчі 4 місяці. Для нас на сьогодні дуже важливо, щоб співпраця з МВФ була продовжена максимально швидко. Щоб місія приїхала ще цим літом, а не у вересні", - прокоментував президент ЄБА Томаш Фіала.

"Ми розуміємо, якщо співпраця з МВФ не буде продовжена, настрої (бізнесу - ред) можуть погіршитись і місце України в різних рейтингах – знизитись", - акцентувала директор Європейської Бізнес Асоціації Анна Дерев’янко.

Реклама:

Також вона відмітила, що для бізнесу важлива співпраця з МВФ задля збереження макроекономічної стабільності, при цьому потрібні і кроки, що зафіксовані в програмі МВФ - земельна реформа, приватизація, контроль за дефіцитом бюджету, продовження розпочатих реформ в різних сферах, ефективна боротьба з корупцією та зменшення тіньової економіки.

Без співпраці з МВФ у короткостроковій перспективі Україні годі очікувати більше інвесторів, більше робочих місць, зростання зарплат тощо, адже макроекономічна стабільність буде під загрозою.  

Представники бізнес-спільноти звернулися до уряду, парламенту, МВФ та міжнародних партнерів України. Вони закликали використати всі зусилля для досягнення згоди до 20 липня щодо розблокування траншу МВФ в розмірі 1,9 млрд доларів.

"Ми закликаємо український уряд та МВФ знайти рішення щодо тарифів на газ та питань бюджету до 20 липня, та Верховну Раду підтримати це рішення", - йдеться у повідомленні.

"Ми впевнені, що зараз поставлені на карту 2 роки зростання ВВП України в майбутньому, досягнута важкими зусиллями фінансова стабільність, мільярди доларів інвестицій, тисячі робочих місць, можливості зупинити "відтік мізків", - повідомили в бізнес асоціації.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Володимир Гройсман повідомив, що хоче провести консультації з лідерами парламентських фракцій щодо ціни на газ, де він планує обговорити кілька сценаріїв, на які уряд може піти.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: