"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Раді НБУ назвали причини підвищення ставки

П'ятниця, 13 липня 2018, 11:15
Тимофій Милованов
Тимофій Милованов

Підвищення облікової ставки - це попередження уряду та політикам про негативні наслідки бюджетного дефіциту та сигнал економічним агентам, що НБУ прагнутиме стримувати інфляцію.

Про це йдеться у спільному коментарі членів Ради НБУ Тимофія Милованова та Віктора Козюка, опублікованому на сторінці Милованова у Facebook.

"Підвищення ставки – це не механічна реакція на минулі події, а оцінка ризиків майбутнього. Це заклик до реформ, без яких буде важко втримати економічну ситуацію", - написав він.

Члени Ради НБУ перелічили ризики підвищення інфляції в майбутньому.

Реклама:

"По-перше, змінюються інфляційні очікування (немає очікувань значного уповільнення інфляції). По-друге, економіка України адаптувалась до шоку розриву зв’язків з непідконтрольними територіями (зростання цін не буде стримано факторами, пов’язаними з війною)", - йдеться у коментарі.

"По-третє, змінилась структура шоку базової і не-базової інфляції. По-четверте, відбулися істотні зміни в глобальному економічному оточенні (ризики для економічного зростання України, менш вигідні умови по залученню міжнародних кредитів)", - пише Милованов.

"По-п’яте, підвищуються ризики зриву програми співпраці з офіційними кредиторами. Це обмежує можливість дій НБУ та створює загрозу відновлення спекулятивних настроїв щодо курсу гривні. По-шосте, зростають ризики політичного бізнес-циклу. Бізнес та населення спостерігають за негативними політичними баталіями, коаліційним розбратом та ризиком перетворення передвиборчого періоду у війну усіх проти усіх", - зазначили Милованов та Козюк.

За їхніми словами, ці ризики "трансформуються у істотні проблеми (касові розриви) бюджету".

"Відповідно, підвищення ставки – це оцінка ризиків майбутнього. Більше того, це сигнал економічним агентам, що НБУ прагнутиме стримувати інфляцію. Також це сигнал уряду і політикам, що бюджетний дефіцит та очікування що "якось все буде добре", як мінімум, не доречні. НБУ демонструє готовність до жорсткої монетарної політики. Це заклик до реформ, без яких буде складно втримати ситуацію, коли і якщо вона виявиться для нас вкрай непривабливою", - резюмував член Ради НБУ.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: