Бізнесмени сподіваються на покращення інвестклімату — дослідження

Середа, 11 липня 2018, 16:40
 

34% підприємців впевнені, що у найближчі 6 місяців в Україні покращиться інвестиційний клімат.

Такі результати було отримано в рамках дослідження "Індекс інвестиційної привабливості", яке Європейська Бізнес Асоціація проводить кожні півроку, передає прес-служба ЄБА.

Так, за 1 півріччя 2018 року інвестіндекс становить 3,1 з можливих 5 балів.

В Європейській Бізнес Асоціації наголосили, що вже другий рік поспіль Індекс тримається на рівні вище трьох – що означає те, що Індекс вийшов з негативної площини та перейшов в нейтральну.

Реклама:

Так, в кінці 2017 року він становив 3,03, в кінці 2016 року – 2,85, в кінці 2015 року – 2,57. З того часу, Індекс сягав позначки вище трьох в 2011 році і становив 3,39.

"Позитивні зрушення є. Наприклад, незадоволених інвесткліматом в 2017 році було 58%, зараз їх кількість на 20% зменшилась – це суттєво. 38% інвесторів досі незадоволені бізнес-кліматом", - наголосила виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації Анна Дерев’янко.

Найбільша причина незадоволення – високий рівень корупції. Про це говорить 46,1% підприємців.

На другому місці – відсутність довіри до судової системи (40,6%), на третьому – відсутність земельної реформи (35,9%).

Бізнес також сподівається на якісні зміни. 28,1% вважають "клімат" привабливим для інвестування. Для покращення ситуації потрібно: запустити роботу Антикорупційного суду, реформувати судову систему та повернути довіру до неї, відкрити ринок землі, знизити податковий тиск на фонд оплати праці, детінізувати економіку, більше комунікувати позитивні зміни та кейси, скоротити державний апарат.

Крім того, необхідно розвивати та втілювати інновації, ввести другий рівень обов'язкового накопичувального пенсійного страхування.

Відповідно до отриманих даних, 30,5% керівників компаній вважають, що бізнес-клімат вже покращився за останні півроку. Так, позитивно бізнес оцінює прийняття трьох Законів - "Про валюту", "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" та "Про антикорупційний суд", стабільність гривні, помітний розвиток електронних сервісів та діджиталізацію економіки – котрі є запорукою прозорості та відкритості.

Крім того, відмічені прихід на ринок України нових іноземних інвесторів, зокрема, у сфері рітейлу, автоматичне відшкодування ПДВ та скасування печатки, початок реформування системи охорони здоров’я.

В той же час, підприємці відмічають, що мали місце такі негативні явища як: контрабанда, яка заважає вести легальний бізнес в країні, посилення тиску контролюючих органів, загострення конфлікту на Сході країни та початок передвиборчої кампанії.

Індекс складається з трьох компонентів: оцінка інвесторами попереднього періоду, прогнози на майбутнє, оцінка станом на зараз. Він вимірюється кожні півроку, починаючи з 2008.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: