Російська компанія збирала дані користувачів Facebook - CNN

Середа, 11 липня 2018, 12:05
 

Адміністрація Facebook продовжувала надавати компанії Mail.ru Group, яка знаходиться під українськими санкціями, доступ до даних про користувачів після офіційного припинення такої практики.

Про це повідомляє ТАСС з посиланням на телеканал CNN.

Як наголошується в публікації, до 2015 року в Facebook допускалася практика, згідно з якою компанії-розробники додатків для соцмережі могли збирати дані як про їх користувачів, так і про осіб з їх списків друзів. Компанії отримували доступ до імен, дат народження, фотографій і т.д. Відповідно до заяв Facebook, з травня 2015 року практика була припинена.

Однак в червні 2018 року газета The New York Times повідомила, що насправді керівництво соцмережі все одно дозволяло деяким компаніям отримувати доступ до вказаних даних.

Реклама:

У число компаній, як стверджує телеканал з посиланням на представників Facebook, входила і російська Mail.ru Group.

Відзначається, що російська компанія розробила сотні додатків, зокрема, призначених для застосування в соцмережі. Деякі з них не були доступні широкому загалу. При цьому два додатки від Mail.ru Group протягом двох тижнів нібито зберігали доступ до даних користувачів і їх друзів і після офіційного припинення зазначеної практики.

Віце-президент Facebook з питань співробітництва Іме Арчібонг повідомив CNN, що у керівництва соцмережі немає ніяких підстав вважати, що Mail.ru Group неналежним чином скористалася отриманими даними. Разом з тим він уточнив, що в даний час в Facebook проводиться розслідування, яке стосується і Mail.ru Group поряд з іншими компаніями.

Як стверджується в публікації, представники Mail.ru Group повідомили, що співробітники Facebook не зв'язувалися з ними з цього приводу. Представники соцмережі, навпаки, сказали, що такі контакти були, але не уточнили, коли саме.

Заступник голови спецкомітету з розвідки Сенату Конгресу США, демократ Марк Уорнер зазначив, що якщо це правда, то потрібно визначити, доступ до яких даних користувачів було надано Mail.ru і що вони могли зробити з отриманою інформацією. Парламентарій також виступив з твердженням про наявність зв'язків між керівництвом Mail.ru Group і владою РФ.

У Mail.ru Group стверджують, що використовували дані користувачів Facebook тільки в комерційних цілях при просуванні своїх продуктів всередині соцмережі.

"Як підкреслив представник Facebook, Mail.Ru Group входить в топ-5 найбільших IT-компаній в світі і розвиває велику кількість продуктів на різних платформах. Також він зазначив, що Facebook не знайшов жодних ознак некоректного використання даних з нашого боку, як ми і заявляли", - відзначили в компанії.

При цьому в Mail.ru Group заявили про готовність "пройти технічний аудит з цього питання, який буде потрібно американським партнерам".

Як повідомлялось, Facebook потрапив у скандал через те, що британська консалтингова фірма Cambridge Analytica, що працювала на Дональда Трампа на виборах у США 2016 рпкоу, неправомірно отримала доступ до особистої інформації 87 мільйонів користувачів Facebook.

Генеральний директор Facebook Марк Цукерберг визнав, що в його компанії не достатньо відповідально поставилися до безпеки, що призвело до  неналежного використання персональних даних громадян.

22 травня на слуханні у Європарламенті Цукерберг запевнив, що компанія вживає заходи для унеможливлення втручання зовнішніх гравців у національні вибори в Європі та у вибори до Європейського парламенту.

Восени 2017 року, через скандал із втручанням Росії у президентські вибори США у 2016 році, Facebook замислився про зміну підходу до політичної реклами до виборім губернаторів і в Конгрес США восени 2018 року.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: