"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" готовий піти на поділ "Укрнафти" - ЗМІ

Понеділок, 4 червня 2018, 14:45

НАК "Нафтогаз України" розглядає сценарій викупу групою "Приват" частини активів ПАТ "Укрнафта" для погашення наявного податкового боргу в 15 мільярдів гривень.

Про це повідомляє enkorr.

Зокрема, розглядається сценарій поділу активів "Укрнафти" за напрямками на умовно газовий (газові свердловини і ГПЗ) і нафтовий (нафтові свердловини, товарні пункти, АЗС) з подальшим їх викупом діючими акціонерами "Укрнафти".

Виручені від продажу активів гроші повинні піти на погашення існуючого податкового боргу. Незалежна оцінка активів, які можуть бути розділені між акціонерами, вже проведена.

Реклама:

"На даний момент ПАТ "Укрнафта" з залученням представників її акціонерів і юридичних радників закінчує розгляд незалежного звіту про оцінку вартості активів (на підставі якого планується здійснити їх поділ) відповідно до визначених кластерів, а також закінчує юридичний аналіз розробки можливих варіантів моделі відчуження активів і порядку отримання необхідних для цього погоджень", - йдеться у відповіді "Нафтогазу".

"Укрнафта" володіє 1 936 нафтовими і 168 газовими свердловинами, трьома ГПЗ для виробництва ЗВГ і стабільного конденсату, 43 буровими установками і мережею з 537 АЗС (до анексії Криму та війни на Сході України було 563 АЗС). Роздрібна мережа була придбана у афілійованих із групою "Приват" компаній в 2003-2006 рр. за 547 млн доларів ​​за тодішнім курсом.

Варіант поділу "Укрнафти" є одним з двох сценаріїв погашення боргу, запропонованих "Нафтогазом" уряду. Другим залишається так звана "досудова санація", план якої розробляється з 2016 р

Спочатку "Укрнафта" просила уряд списати їй нараховані з 2014 р відсотки, штрафи і пені та розстрочити тільки "тіло" заборгованості (за даними "Укрнафти" це 11,8 млрд грн) на 3 роки. Мінфін і МЕРТ офіційно відкинули цю пропозицію як таку, що "не відповідає вимогам законодавства і призведе до істотних втрат державного бюджету".

Натомість "Укрнафта" попросила розстрочити борг включаючи штрафи на 8 років і внести зміни до Податкового кодексу, які вже підготовлені і передані в Кабмін.

При цьому розроблений керівництвом "Укрнафти" план погашення податкового боргу не розрахований на повернення в компанію виведених в 2015-2016 р близько 18,7 млрд грн шляхом видачі авансів і безоплатній передачі нафти, компаніям, афільованим з групою "Приват".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: