"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Білий дім звинуватив Китай у "економічній агресії"

Середа, 20 червня 2018, 20:05

Білий дім звинуватив Китай у веденні політики "економічної агресії", яка загрожує Сполученим Штатам та усьому світу.

Про це йдеться у випущеній у вівторок ввечері доповіді Білого дому під назвою "Як економічна агресія Китаю загрожує технологіям та інтелектуальній власності Сполучених Штатів і всього світу", повідомляє Bloomberg.

Критична доповідь звинувачує Пекін у захопленні інтелектуальної власності та проведенні деструктивної промислової політики. У Білому домі стверджують, що вражаючий економічний ріст Китаю "був досягнений в значній мірі за рахунок агресивних дій, політики і практики, які виходять за рамки глобальних норм і правил".

"З огляду на розмір економіки Китаю і масштаби його політики, яка спотворює ринок, економічна агресія Китаю тепер загрожує не тільки економіці США, але і світовій економіці в цілому", - йдеться у 35-сторінковому документі.

Реклама:

Минулого тижня Трамп оприлюднив плани щодо запровадження раніше оголошених тарифів на китайські товари на суму 50 млрд доларів.

Уряд США довгий час скаржився, що Китай отримує американські інтелектуальну власність та технології ненормативними шляхами і у доповіді Білого дому наводяться такі приклади, у тому числі йдеться про хакерські атаки, фізичне викрадення комерційної таємниці та ухилення від законів про експортний контроль.

"Фізичні крадіжки за допомогою економічного шпигунства з боку компаній-інсайдерів або інших осіб, які мають доступ до комерційної таємниці та конфіденційної ділової інформації, надають Китаю значні ресурси для заволодіння технологій та інтелектуальної власності США", - йдеться в доповіді Білого дому.

У доповіді Китай також звинувачується в тому, що він відкрито захищає вітчизняні галузі від конкуренції та імпорту шляхом запровадження тарифів, регулювання та обмежень на іноземну власність. У доповіді також йдеться, що Китай пропонує фінансову підтримку для розширення свого експорту на зовнішні ринки.

Згідно з даними американського уряду, США минулого року імпортували товарів з Китаю на 505 мільярдів доларів, а експортували – на 130 мільярдів доларів. Це призвело до дефіциту торгового балансу в 2017 році в розмірі 376 мільярдів доларів.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: