Гройсман оголосив "війну" контрабанді

Середа, 20 червня 2018, 12:00
 

Влада сформує план заходів для мінімізації втрат від контрабанди та інших "схем" на українському кордоні.

Про це заявив прем’єр-міністр Володимир Гройсман на засіданні уряду.

"Ми сформували план дій, щодо боротьби з контрабандою. І ця боротьба буде успішною. Я вважаю, ми маємо десятки мільярдів гривень, які за участю схемщиків, в тому числі серед представників влади, не потрапляють до держбюджету", - сказав Гройсман.

За його словами, торік антиконтрабандні заходи дали можливість залучити до бюджету понад 70 млрд грн додаткових коштів.

Реклама:

"За рік з'явилися нові схеми, які треба жорстоко карати, які треба припиняти. Сьогодні я презентую конкретний чіткий план дій, що ми будемо робити. Лідируюча роль в цьому питанні є у МВС, Нацполіції, ДФС", - сказав він.

Однією з головних схем контрабанди, яка використовується сьогодні, і яку виявили правоохоронні органи, є операції з фурами.

"Це оформлення вантажних транспортних засобів як порожніх. Тобто, їде транспортний засіб, як правило, мікроавтобус, повний, забитий товаром дороговартісним. Але його при змові усіх структур, які задіяні в митному оформленні і супроводженні, оформлюють як порожній. Тобто, нуль гривень потрапляє до українського бюджету", - повідомив Гройсман.

Гройсман повідомив, що в Україні активно працюють схеми зі зменшення кількості показників імпортованого пального.

Він пояснив, що відбувається "ввезення заборонених та дешевих марок пального під виглядом Євро-4".

"Фактично дурять українців тим, що ввозять під маркою Євро-4 низькоякісні паливно-мастильні матеріали", - наголосив він і додав, що така ситуація "впливає на надходження до бюджету під час розмитнення товарів".

"У нас є чорна контрабанда, яка йде через зелені зони, я маю на увазі лісосмуги на кордонах, яка теж прикривається певними представниками правоохоронних структур і таким чином нелегальні товари потрапляють в Україну", - сказав глава уряду.

Він також повідомив, що в Україні діє інша схема, за якої у нейтральні води України на танкерах завозять контрабандні нафтопродукти.

"До них підходять невеликі за ємкістю судна, забирають ці паливно-мастильні матеріали без жодного розмитнення, без жодної легалізації цього товару. Потім він потрапляє по тіньових схемах на автозаправні станції, в тому числі з сумнівною якістю. Це багатомільярдна схема", - заявив Гройсман.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: