"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Будувати житлові будинки стане невигідно — Нацбанк

Вівторок, 12 червня 2018, 20:48
 

Прибутковість будівництва житла в середньостроковій перспективі зменшиться через зростання конкуренції і собівартості, а попит залишиться обмеженим через низьку платоспроможність населення.

Про це йдеться в 5-му Звіті про фінансову стабільність Національного банку, передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно зі звітом, серед причин зростання конкуренції - скорочення кількості ділянок під забудову і нові державні будівельні норми, що обмежують щільність забудови.

Крім того, за даними регулятора, пропозиція все ще значно перевищує попит.

Реклама:

За прогнозами НБУ, навіть при зростанні номінальних доходів платоспроможний попит залишається обмеженим. Пропозиція продовжує зростати, хоча є підстави очікувати його уповільнення.

"Банки відновлюють іпотечне кредитування, але на сьогодні обсяги іпотеки не впливають на цінову динаміку на ринку житлової нерухомості", - повідомив під час презентації звіту директор департаменту фінансової стабільності НБУ Віталій Ваврищук.

Згідно з документом, ціни на ринку житла стабілізувалися вперше за останні чотири роки.

Старе житло продовжує дешевшати: за підсумками березня 2018 року середня ціна 1 кв м київського житла на вторинному ринку знизилася на 2% в доларовому еквіваленті в порівнянні з 2017 роком (на 14% - в еквіваленті євро).

У той же час ціни на первинному ринку в доларовому еквіваленті зросли на 1% до попереднього року, у гривні - практично не змінилися.

Як нагадали в НБУ, в першому кварталі 2018 року обсяг введеного в експлуатацію житла знизився на 15% в порівнянні з 2017 роком і становив 975 тис кв м.

Понад 43% нового житла в багатоквартирних будинках припало на Київ і Київську область, на другому і третьому місцях - Одеська та Львівська області.

Як повідомлялося, 2017 року будівельна галузь показала найгірші результати за останні п'ять років.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: