У НБУ розповіли, що визначає курс гривні

Неділя, 10 червня 2018, 16:00

Глава Національного банку Яків Смолій заявив, що НБУ відмовився від фіксованого валютного курсу, він визначається ринком.

Про це він розповів в інтерв'ю "Дзеркалу тижня".

"Ми вже давно відійшли від фіксованого курсу. Курс зараз визначає не Національний банк, а ринок. Уряд використовує при складанні бюджету ті чи інші технічні, розрахункові показники, однак кон'юнктура ринку їх реалізації може і не сприяти. Якщо імпорт і експорт сьогодні формують інший курс, ніж закладено в бюджеті, ми в це втручатися не можемо", - сказав Смолій.

"Ми тільки стежимо, щоб коливань великих не було, адже вони збільшують невизначеність в економіці і заважають бізнесу і населенню приймати довгострокові рішення. Ось це і є найбільша об'єктивність", - додав глава НБУ.

Реклама:

За його словами, НБУ постійно присутній на ринку: купує або продає валюту. Так, з початку року на міжбанківському валютному ринку було закуплено понад 1,2 млрд дол. в міжнародні резерви.

"Ми приблизно орієнтуємося, який у нас обсяг пропозиції валюти і попиту на неї, і виходимо з того, що повинні нарощувати резерви, але одночасно і не повинні заважати ринку визначати курс гривні, який відповідає стану економіки. Ми всі вже бачили, до чого призводить підтримання курсу гривні на штучному рівні, відірваному від економічних реалій, - до накопичення дисбалансів і криз", - підкреслив глава Нацбанку.

"НБУ може короткостроково все вирівняти за допомогою тиску на курс гривні і задовольнити прем'єр-міністра. Але навіщо? Це рішення не вбереже нас від повторення ситуації через певний час. В НБУ, якщо ми утримаємо його незалежність, керівництво повинно приходити на сім років і працювати на тривалу перспективу. Ми не можемо зациклюватися на короткостроковій ситуації і не можемо дозволити собі "одноразові" рішення, які не вирішують суті проблеми", - резюмував Смолій.

Як відомо, у 2019 і 2020 роках плануються пікові виплати за держборгом.

Рекомендуємо почитати: Заплати, якщо зможеш: скільки Україна повинна повернути до 2045 року

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!