Американські банкіри роблять статки на криптовалютах і йдуть з Уолл-стріт — Bloomberg

Четвер, 31 травня 2018, 15:40
 

Топ-менеджери великих американських банків залишають посади, заробивши статки на ринку криптовалют.

Про це пише Bloomberg.

Адріан Сіньлі Чжан відкрив для себе біткоїн, коли просувався по службі в нью-йоркському підрозділі Deutsche Bank AG. Торгуючи цифровими валютами у вільний час, 29-річний інвестбанкір заробив достатньо для того, щоб залишити німецький банк в березні - того ж місяця, коли його підвищили до директора, повідомили джерела, знайомі з ситуацією.

У Goldman Sachs Group Inc. як мінімум три співробітника фронт-офісу в Нью-Йорку, включаючи 36-річного Джонатана Чізмана і 28-річного Джастіна Саслоу, пішли з банку в цьому році, заробивши на криптовалюті, сказали на умовах анонімності джерела, знайомі з ситуацією.

Реклама:

У Лондоні Асім Ахмад накопичив достатньо за рахунок інвестування своїх заощаджень в ефір, щоб покинути BlackRock Inc.

"Я перебуваю в ситуації, коли працювати в BlackRock більше не має сенсу", - сказав Ахмад, який на своїй позиції в найбільшій керуючій компанії світу консультував пенсійні фонди з питань вкладень в альтернативні активи і хедж-фонди.

"Добова волатильність мого портфеля вища мого окладу, тому якщо я правильно виберу ряд інвестицій, то зароблю стільки ж, скільки дає мені річна зарплата, а все інше буде бонусом", - додав він.

Представники BlackRock, Deutsche Bank і Goldman Sachs відмовилися прокоментувати відхід співробітників або їх вкладення.

Деякі з недавно розбагатівших на криптовалютах фінансистів відкривають власний бізнес в області блокчейна. Ахмад каже, що тепер бере участь в управлінні фондом, який інвестує в блокчейн-проекти соціальної або екологічної спрямованості. Чжан працює над торговою платформою для цифрових активів, сказало джерело, знайоме з ситуацією.

Крім простого продажу і покупки віртуальних монет, деякі трейдери намагаються заробити на проявах неефективності ринків, таких як відмінності в ціні біткоїна на різних біржах і різниця в оцінках ф'ючерсів з різними термінами обігу.

Однак можливість заробити на підвищеній волатильності і незрілості ринкової інфраструктури шукають не тільки професіонали фінансової галузі. Шахраї і злочинці також цікавляться цим ринком, що приковує до нього увагу регуляторів від Китаю до США.

Влада побоюється, що віртуальні валюти схильні до махінацій, оскільки біржі не надто активно відстежують порушення, різкі коливання котирувань полегшують маніпулювання курсами, і на цифрові активи не поширюються норми регулювання, властиві ринкам акцій і облігацій.

"Американські гірки" криптовалют за останні півроку, в ході яких біткоїн коливався в діапазоні приблизно від 6 тис дол до 20 тис дол, викликали дискусії про те, чи повинні фінансові компанії намагатися заробити на цифрових активах або бігти від них як від чуми.

Питання навіть викликає розкол всередині компаній, де керівництво розходиться в думці з підлеглими, говорить Адам Грімслі, колишній фахівець BlackRock з інструментів з фіксованою прибутковістю, який виступив співзасновником криптовалютного хедж-фонду Prime Factor Capital в Лондоні.

"У багатьох великих фірмах відбувається поділ: старші менеджери дуже скептично ставляться до криптоактивів, тоді як недавні випускники і молодші члени команди дуже позитивні", - сказав він.

"У молоді, можливо, менше інтелектуального багажу і вони більше відкриті новому, але у них і менше відповідальності в частині управління ризиками та розробки практичних аспектів вбудовування криптоактивів в існуючий бізнес", - додав Грімслі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: