Регіони зароблять надприбуток на ОВДП

Вівторок, 29 травня 2018, 17:25
 

Кабмін дозволить місцевим бюджетам розміщувати кошти не тільки на депозитах держбанків, але і в держоблігаціях, що дозволить місцевій владі заробляти більше, але знизить їх зацікавленість в оперативному витрачанні коштів на розвиток інфраструктури.

Про це повідомляє FinClub.

"Додавання ОВДП до переліку дозволених вкладень полегшить рух вільних грошей між бюджетами різних рівнів, що повинно позитивно позначитися на ефективності їх використання", - вважають в Незалежної асоціації банків.

Також покупка ОВДП муніципалітетами забезпечить фінансування дефіциту бюджету за рахунок вільних коштів місцевої влади. Купівля цінних паперів буде здійснюватися через первинних дилерів Міністерства фінансів. Зараз їх 12: Ощадбанк, Укрексімбанк, Приватбанк, ОТП Банк, Укргазбанк, Сітібанк, Райффайзен Банк Аваль, Кредобанк, ПУМБ, УкрСиббанк, Альфа-Банк і банк "Південний".

Реклама:

Мінфін очікує, що місцеві громади до кінця року направлять в держоблігації 9 млрд гривень. Для порівняння: за підсумками 2017-го на депозитах було 23,9 млрд гривень, а на 1 травня 2018-го залишки коштів в банках становили 14,9 млрд гривень. Серед лідерів по депозитах - Донецька область (3,9 млрд гривень), Дніпропетровська (1,6 млрд гривень), Харківська (1,1 млрд гривень), Запорізька (932,5 млн гривень) і Волинська (802,5 млн гривень).

Рішення уряду вдарить по державним банкам. Зараз всі гроші громад - 15 млрд гривень припадають на чотири держбанки: Укргазбанк (5,4 млрд гривень), Приватбанк (4,7 млрд гривень), Ощадбанк (4,3 млрд гривень), Укрексімбанк (707 млн ​​гривень).

Ініціатива Мінфіну дозволить перерозподілити прибутковість від посередника (держбанк) до власника засобів (місцевий бюджет).

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!