ДФС: 90% дебіторської заборгованності "Укрнафти" належить компаніям-банкрутам

Вівторок, 29 травня 2018, 09:47
 

90% дебіторської заборгованності компанії "Укрнафта" належить компаніям-банкрутам.

Про це у розмові з ЕП повідомив голова Офісу великих платників податків Євген Бамбізов.

За його словами, Державна фіскальна служба перевірила дебіторську заборгованість "Укрнафти" у сумі 12,5 млрд гривень. "90% з цієї суми – заборгованість підприємств-банкрутів або підприємств, які не ведуть діяльності", - повідомив Бамбізов.

Він також наголосив, що перевірка проводилась для того, щоб уся сума податкового боргу компанії була покрита заставним майном.

Реклама:

Однак, за висновками Офісу великих платників податків, для погашення податкового боргу можна використати лише 49 млн гривень дебіторки.

Як повідомив Бамбізов, податковий борг "Укрнафти" становить 15,1 млрд гривень, з яких офіс ВПП адмініструє 2,1 млрд гривень, а регіональні відділення ДФС – 13 млрд гривень.

У податковій заставі знаходяться активи компанії на суму 14,5 млрд гривень.

З них:

  • основні засоби – АЗС, будівлі, трубопроводи та нафто газопереробне обладнання – на суму 4,9 млрд гривень;
  • нафтогазові активи – свердловин – на суму 6,9 млрд гривень;
  • товарно-матеріальні запаси – газ, нафта – на 2,8 млрд гривень.

У судовому порядку "Укрнафта" намагається змусити Офіс взяти на баланс 2,1 млрд куб м газу, видобутого у 2006 році та спожитого населенням до 2008 року.

"Третьою стороною у цьому судовому спорі є "Укртрансгаз", - нагадує Бамбізов. – І саме від "Укртрансгазу" ми отримали інформацію що цього газу "Укрнафти" у сховищах немає. "Укрнафта" намагається змусити нас взяти у заставу газ, якого фізично немає", - говорить Бамбізов.

Останнє судове рішення було на користь "Укрнафти". Окружний адміністративний суд Києва зобов’язав ДФС описати газ.

"Суд  вважає, що Податковий Кодекс не достатньо чітко описує дії ДФС у цій ситуації. Погодитись з таким рішення, ми звісно, не можемо. На сьогоднішній день готується апеляційний позов для того, щоб послідовно відстоювати позицію державної фіскальної служби", – пояснив ЕП Бамбізов.

ПАТ "Укрнафта" - найбільша українська нафтовидобувна компанія. НАК "Нафтогаз України" належить 50% + 1 акція "Укрнафти", групі компаній "Приват" Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова - близько 42% акцій.

Галина Калачова, ЕП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: