"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Український мільярдер судитиметься з Білоруссю

П'ятниця, 18 травня 2018, 14:00
 

Білоруський Мін'юст представлятиме інтереси країни в Міжнародному центрі з врегулювання інвестиційних спорів (ICSID) у Вашингтоні на процесі з компанією "Дельта Білорусь Холдинг Б.В.".

Про це повідомляє Білоруський партизан.

На сайті ICSID зазначається, що компанія заснована в Нідерландах в 1995 році, але зараз вона вважається датською. За інформацією Office Life, основний власник активу - український мільйонер Микола Лагун. Компанія володіла понад 75,5% ЗАТ "Дельта Банк" в Білорусі. Решта акцій належали безпосередньо Лагуну.

Нагадаємо, в 2007 році український комерційний банк "Дельта" купив 100% акцій білоруського ЗАТ "Атом-Банк". Було поставлено завдання сформувати кредитний портфель в розмірі 300 млн доларів за три роки, а вкласти до 50 млн доларів.

Реклама:

Але в 2015 році в білоруському суді почалося провадження у справі про банкрутство цього банку, а слідчі органи порушували справу про навмисне банкрутство.

Зараз ЗАТ вже практично ліквідовано. Продана велика частина майна, за винятком двох приміщень в центрі Мінська в торговому центрі "Метрополь" та автомобіля "Сітроен".

Тимчасовий керуючий банком Валерій Теліпко пояснив, що згідно із законом банкрутство Дельта Банку і судовий позов "Дельта Білорусь Холдинг Б.В." - різні процеси.

"За посадовими обов'язками я не маю до цього відношення", - сказав він.

Поки невідомо, в чому суть позову в ICSID. Представляти компанію Лагуна буде британський юрист Джозеф Ааронсон.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!