Змусили санкції: Верховна Рада поліпшила захист авторських прав

Вівторок, 15 травня 2018, 17:02
 

Верховна Рада підтримала в другому читанні і в цілому законопроект, що встановлює правила роботи організацій колективного управління авторськими правами.

Законопроект "Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського і суміжних прав" з правками, в тому числі внесеними під стенограму, підтримали 246 народних депутатів.

У документі наголошується, що ОКУ (організацією колективного управління - ред) є зареєстроване громадське об'єднання зі статусом юридичної особи, що не має на меті отримання прибутку, засноване виключно правовласниками, діяльність якого спрямоване на колективне управління майновими правами на об'єкти авторського права та (або) суміжних прав .

Закон встановлює порядок і вимоги для акредитації та реєстрації ОКУ, особливості наповнення Реєстру таких організацій, а також регулює питання збору, розподілу та виплати ними винагороди власникам авторських прав.

Реклама:

Відповідно, планується визначити по одній ОКУ за кожною зі сфер колективного управління, за рахунок чого автор буде знати організацію, що відповідає за той чи інший напрямок діяльності.

Крім того, в документі передбачені критерії відбору ОКУ: тільки ті організації, які мають найбільший репертуар, міжнародне визнання і підтримку правовласників, зможуть отримати відповідний статус.

Як повідомлялося, дія Генералізованої системи преференцій, яка дає можливість безмитного ввезення на територію США більше 3,5 тис видів товарів з України, з 26 квітня було призупинено для 155 видів українських товарів через порушення авторських прав в Україні.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: