"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фонд держмайна почне боротьбу з "чорними" ріелторами

Четвер, 10 травня 2018, 15:15
 

Фонд державного майна завершує роботу над створенням Єдиної бази даних оцінки нерухомості.

Про це повідомив в. о. голови ФДМ Віталій Трубаров в ефірі "5 каналу".

"Ми вже завершуємо цю процедуру. Я думаю, що з червня ми вже перейдемо на нові рубежі", - сказав він.

Керівник фонду нагадав, що метою є недопущення оформлення угод з купівлі-продажу нерухомості за заниженою ціною для уникнення оподаткування, особливо в містах-мільйонниках.

Реклама:

"За нашими даними, коли ця система запрацює, державний бюджет може отримати додатково від 2 до 3 млрд грн", - спрогнозував Трубаров.

За його словами, оцінювач у своїй роботі використовуватиме спеціальну програму та вноситиме дані за угодою до бази.

"Якщо він потрапляє в індикатив, який там існує, тоді його робота приймається, і нотаріус має право оформити (угоду). Якщо не приймає, тоді угоди не відбуваються", - пояснив керівник фонду.

Як повідомлялося, Верховна Рада на початку грудня 2017 року схвалила створення Єдиної бази даних оцінки нерухомості, спрямованої на боротьбу з "чорними" ріелторами, внісши відповідні правки до Податкового кодексу.

"Ця правка спрямована проти так званих чорних ріелторів, які занижують ринкову вартість нерухомості, й не поширюється на аграріїв і власників земельних ділянок", - пояснив автор правки народний депутат Максим Курячий під час засідання Верховної Ради.

Законодавчі зміни зобов'язують суб'єктів оціночної діяльності вносити до бази інформацію зі звітів про оцінку нерухомого майна. У свою чергу система аналізує звіти стосовно порушень, або реєструє їх із присвоєнням унікального номера, або відмовляє в реєстрації.

Відповідно до закону, суб'єкт оціночної діяльності може оскаржити відмову в реєстрації оцінки майна протягом 10 днів у ФДМ, який зобов'язаний розглянути заяву не пізніше ніж через п'ять днів.

Згідно з документом, незареєстрований звіт про оцінку є нечинним. При посвідченні угод, для яких передбачено отримання звіту про оцінку, нотаріуси зобов'язані перевіряти реєстрацію звіту та наявність унікального номера.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: