"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Порошенко розповів про намір з’єднати євроколією Львів та ЄС

П'ятниця, 20 квітня 2018, 15:20
 

Президент України Петро Порошенко під час візиту до Львова розповів про намір збудувати вузьку залізничну колію до Європи.

Про це він написав на своїй сторінці у Twitter.

"Окрім пожвавлення авіаційного сполучення, ми також обговорюємо проект побудови вузької залізничної колії з Європи до Львова, що збільшить значення Львова як залізничного хабу, полегшить життя туристам і покращить ситуацію з вантажоперевезеннями", - зазначив президент.

Ще минулого року у міністерстві інфраструктури говорили про розвиток євроколії сполученням Львів - Рава-Руська - Варшава.

Реклама:

Раніше вже озвучувався варіант реалізації проекту євроколії Львів-Варшава, який передбачає будівництво комбінованої колії 1435/1520 мм на ділянці Львів-Перемишль загальною протяжністю 67 км.

Найпоширенішою у світі шириною колії є 1435 мм (4 фути та 8,5 дюймів). Таку колію мають 60% залізниць світу, зокрема залізниці Північної Америки, Китаю і Європи (за винятком країн СНД, Балтії, Фінляндії, Ірландії, Іспанії і Португалії).

В Україні наразі експлуатуються колії шириною 1520 мм. Так, з середини XIX століття стандартом на залізницях Російської імперії (пізніше - СРСР), Фінляндії і Монголії була ширина колії 1524 мм. З травня 1970 року до початку 1990-х залізниці СРСР були переведені на колію 1520 мм.

На сьогодні в Україні розташована найбільша кількість стикувальних вузлів (близько 15) - на кордоні з Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Румунією.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: