"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Аслунд: Половиною українських обленерго володіють росіяни. Це небезпечно

П'ятниця, 30 березня 2018, 10:50
Олександр Бабаков
Олександр Бабаков

Україна має проблему для національної безпеки в енергопостачанні через те, що в 11 з 24 українських обленерго володіє часткою російський націоналіст Олександр Бабаков.

Про це написав старший науковий співробітник Євразійського центру "Атлантичної ради" Андерс Аслунд у статті, опублікованій на сайті організації.

Аслунд наголошує, що в одинадцяти з 24 українських обленерго значною часткою володіє російський націоналіст Олександр Бабаков.

"Бабаков займав посаду віце-спікера Держдуми РФ під час російської окупації та анексії Криму і за свою роль у цьому процесі перебуває під санкціями усіх задіяних країн", – зазначає аналітик.

Реклама:

Також Аслунд звертає увагу на те, що Бабаков фігурує в так званих "Панамських паперах".

"Згідно з санкціями США та Європи, активи Бабакова мають бути заморожені", – стверджує експерт.

Аналітик радить українському урядові заморозити його активи з огляду на питання національної безпеки.

"Ми турбуємось через російські кібернапади на українську енергомережу, в той час як значною її частиною володіє, контролює та управляє ворог", – підкреслює Аслунд.

Ще один значний власник – Костянтин Григоришин – раніше був російським громадянином, але отримав українське громадянство.

Крім цього, Аслунд прокоментував приватизаційні плани в Україні.

"Наразі держава володіє міноритарними пакетами акцій в багатьох обленерго. Так як кожна з цих компаній насправді перебуває під контролем одного, чи двох великих бізнесменів, уряд має продати міноритарні пакети за мінімальною ціною, встановленою державою єдиному зацікавленому покупцеві", – радить аналітик.

Це було частково зроблено минулого року і уряд передбачив продаж ще десяти міноритарних пакетів акцій.

Група VS Energy - найбільший приватний гравець на енергетичному ринку в Україні після ДТЕК Ріната Ахметова.

VS Energy підконтрольні "Київобленерго", "Рівнеобленерго", "Херсонобленерго", "Кіровоградобленерго", "Житоміробленрго", "Одесаобленерго", "Чернівціобленерго", "Севастопольенерго", група також має частку в "Миколаївобленерго" і "Хмельницькобленерго".

Кінцеві бенефіціари VS Energy - росіяни Воєводін, Гінер, Бабаков і Шаповалов.

Компанії "Енергетичний стандарт" Костянтина Григоришина належать частки в "Вінницяобленерго", "Луганське енергетичне об'єднання", "Полтаваобленерго", "Чернігівобленерго", "Сумиобленерго".

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: