На біржі Лондона можуть заборонити продавати бонди РФ - The Guardian

Середа, 28 березня 2018, 15:40
 

Прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей погодилася розглянути запровадження заборони для лондонського Сіті допомагати Росії продавати державні бонди, за допомогою яких Москва підтримує на плаву свою економіку.

Про це повідомляє The Guardian.

Сіті минулого місяця співпрацював з російськими банками над розміщенням євробондів на 4 мільярди доларів, які пішли на рефінансування суверенного боргу РФ. Все це відбулося попри те, що російські банки були під санкціями.

При цьому, половина цих цінних паперів була продана на Лондонській біржі. Майже половину російського боргу купили інвестори та інвестиційні інститути, які базуються в столиції Британії.

Реклама:

Прогалина в законодавстві ЄС і Об'єднаного Королівства дозволила російським банкам, на яких діють санкції, зокрема "ВТБ Банку", виступити в ролі головного організатора випуску російських бондів.

Голова Комітету з закордонних справ Том Тугендхет тричі закликав закрити цю прогалину за останній тиждень. Кожного разу британські міністри ніяк не реагували на проблему. Але згодом міністр закордонних справ Борис Джонсон назвав ідею цікавою.

А у вівторок прем'єр-міністр Тереза Мей, виступаючи в Комітеті зв'язку Палати громадян, пообіцяла, що вона відзвітує про можливі політичні варіанти в цьому напрямку.

"Сьогодні Росія може брати позики на ринках капіталів ЄС і США, попри санкції, а потім може витрачати отримані гроші на підтримку пов'язаних з Кремлем банків і енергетичних компаній, які перебувають під санкціями і не можуть цього робити самостійно", - пояснив Тугендхет.

Він пропонує, щоб російські бонди більше не мали доступу до клірінгових західних палат, таких як Euroclear і Clearstream. Таким чином, вони стануть непридатними для торгів на вторинному ринку, а отже більшість інвесторів в ЄС і США не зможуть придбати російські цінні папери.

Лондон намагається натиснути на Кремль після отруєння екс-шпигуна Сергія Скрипаля на британській території.

Нагадаємо, наразі до рішення Великобританії про вислання російських дипломатів зі своєї території приєдналися понад 20 країн. Таким чином, наразі висилка торкнеться 143 російських дипломатів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: