Естонський банк, що належить українцям, позбавили ліцензії через відмивання грошей

Вівторок, 27 березня 2018, 15:40
 

Європейський центральний банк за пропозицією Фінансової інспекції Естонії анулював ліцензію естонського Versobank, яким володіють українські бізнесмени, співвласники холдингу "Алеф" Вадим Єрмолаєв і Станіслав Віленський.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Відзначається, що рішення про закриття банку прийнято в зв'язку з постійним порушенням кредитною організацією правил по боротьбі з відмиванням грошей.

За словами віце-президента центробанку, члена ради Фінансової інспекції Мадіса Мюллера, наведеними в повідомленні банку, закриття Versobank мало вплине на економіку Естонії.

Реклама:

"Банківська система Естонії в цілому є стабільною і сильною. Закриття Versobank показує, що нагляд в естонських банках працює, а естонська держава не терпить порушень правил по боротьбі з відмиванням грошей", - сказав Мюллер.

Versobank займався переважно обслуговуванням клієнтів за межами Естонії. Станом на кінець 2017 року абоненти зберігали в Versobank близько 253 млн євро, що становить 1,5% обсягу депозитів в діючих в Естонії банках. 87% всіх депозитів в Versobank доводиться на нерезидентів.

"Анулювання ліцензії Versobank передували проведені Фінансової інспекцією з 2015 року чотири перевірки в банку і складання приписів для усунення недоліків. Закриття Versobank - це меседж, що відмиванню грошей не місце в естонських банках", - додав Мюллер.

Портал новин rus.err з посиланням на главу Фінінспекція Кільвара Кесслера зазначає, що відкликання ліцензії Versobank є відокремленим випадком і не стосується інших працюючих в Естонії кредитно-фінансових установ.

"Versobank AS має 5,6 тис клієнтів, з яких тільки 2 тис є резидентами Естонії. Це одна з найменших кредитних установ в Естонії, закриття якого не матиме негативних наслідків для фінансової системи Естонії. Саме тому щодо банку не була ініційована процедура санації. Для задоволення вимог вкладників у Versobank достатньо коштів ", - сказав Кесслер.

Рада Гарантійного фонду Естонії вирішила компенсувати депозити клієнтів Versobank в розмірі до 100 тис євро. Виплати будуть проводити Swedbank і SEB Pank, вони почнуться 5 квітня.

Виплати по депозитах понад обумовлені 100 тис євро будуть проводитися в рамках судового провадження у ліквідації Versobank.

Рішення про примусову ліквідацію Versobank повинен буде прийняти суд, який також призначить осіб, відповідальних за процедуру ліквідації і задоволення вимог кредиторів.

Versobank був заснований в 1999 році, контрольним пакетом його акцій володів кіпрський офшор Cyprus Popular Bank Public Co Ltd (колишня назва Marfin Popular Bank Ltd). У 2012 році 85% акцій Versobank AS купила українська компанія "Укрсільхозпром", що входить в холдинг "Алеф".

Versobank AS - заснована в 1999 році кредитна установа, яка діє в Естонії і на міжнародних фінансових ринках. За попередніми і неаудованими даними, за підсумками 2017 року обсяг активів банку виріс до 294 млн євро, а чистий прибуток дорівнював 300 тис євро.

Статутний капітал Versobank - 14 млн євро.  

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: