Ощадбанк пропонує продавати проблемні кредити зі знижкою

Понеділок, 26 березня 2018, 13:15

Державний Ощадбанк хоче продавати проблемні кредити на "голландських аукціонах" з можливістю дисконтування.

Про це розповів заступник голови правління Ощадбанку Андрій Стецевич, пише FinClub.

"Зараз ми знаходимося в активній комунікації з Міністерством фінансів і Кабінетом міністрів, щоб запустити формулу за якою працює Фонд гарантування вкладів і дати можливість банкам використовувати голландський аукціон. Коли чиста вартість активу буде продаватися з можливістю дисконтування", - заявив Стецевич.

На його думку, це дозволить держбанкам уникнути в майбутньому можливих кримінальних переслідувань.

Реклама:

"У держбанків мало інструментарію для вирішення проблемних кредитів. Адже будь-яке списання або дисконтування тягне за собою кримінальний ризик для топ-менеджменту. Тому вибирається стратегія, коли краще не приймати ніяких рішень по портфелю, ніж приймати хоч якісь", - зазначив він.

Андрій Стецевич розповів, що Ощадбанк робить також великий упор на механізм фінансової реструктуризації. По ньому вже проведена реструктуризація 4 компаній із заборгованістю на 4,2 млрд гривень. В рахунок погашення заборгованості банку на баланс передані активи на 2 млрд гривень.

Також 19 березня було завершено 5 справу про фінансову реструктуризацію компанії "Торф Ленд Україна" на 400 млн гривень. За його словами, в секретаріаті знаходиться ще одна справа - компанії "Укрвторчормет" на 4,3 млрд гривень.

Представник Ощадбанку нагадав, що понад 92% проблемної заборгованості банку - це найбільші 25 фінансово-промислових груп.

Проблемна заборгованість банку в розрізі: Крим - 18 млрд гривень; АТО - 3,5 млрд гривень; кризи 2008-2009 і 2013-2014 - 35,5 млрд гривень.

"Рівень NPL по кредитах, виданих після 2014 року - 0,05%", - констатував Андрій Стецевич.

Також він нагадав, що зараз Ощадбанк судиться з Росією за активи в Криму на суму 1,4 млрд доларів.

"Є ймовірність про отримання рішення вже в найближчі кілька місяців", - зазначив він.

Нагадаємо, раніше ЕП публікувала рейтинг банків за проблемними кредитами.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: