Зареєстровано проект закону про Нацбюро фінансової безпеки

Понеділок, 19 березня 2018, 20:42

Голова комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна зареєструвала законопроект про Національне бюро фінансової безпеки.

Про це йдеться на офіційному сайті ВР.

Національне бюро фінансової безпеки — правоохоронний орган, який може замінити податкову міліцію.

Нагадаємо, з 1 січня 2017 року податкова міліція виявилася поза законом: депутати помилково виключили з Податкового кодексу положення про податкову міліцію. Новий закон, який би визначив правила її роботи, не з'явився.

Реклама:

У березні 2017 року уряд схвалив законопроект про створення її замінника — Служби фінансових розслідувань (СФР). Законопроект про СФР не знайшов підтримки на рівні парламенту, президента та силових відомств.

У грудні 2017 року президент забрав естафету реформи податкової міліції у Данилюка і передав її Южаніній. Тоді ж Южаніна анонсувала створення Національного бюро фінансової безпеки — альтернативи СФР.

На початку березня Южаніна опублікувала законопроект, яким запропонувала створити правоохоронний орган із спецстатусом, підзвітний президенту та парламенту.

За словами нардепа від БПП Мустафи Найєма, законопроект не передбачає ліквідацію департаментів розслідування економічних злочинів в СБУ, Фіскальній службі, Нацполіції і ГПУ.

"Більш того, в документі немає жоних обмежень при прийомі на роботу колишніх співробітників цих департаментів. Сама процедура відбору кадрів в новому органі - це великий крок назад у питанні прозорості, оскільки відбіркові комісії практично в повному складі будуть визначатися главою відомства", - написав він на своїй сторінці в Facebook.

Депутат зазначає, що співробітники нового органу матимуть право ініціювати будь-які перевірки і ревізії, а для оперативно-розшукових заходів досить буде аналітичної довідки.

"З найбільш ризикованого. Законопроект передбачає внести до Кримінального кодексу нову статтю 190-1, яку буде розслідувати виключно НБФБ - привласнення, розтрата і заволодіння бюджетними коштами шляхом зловживання службовим становищем", - додав він.

"Інновація" полягає в тому, що на даний момент ці правопорушення належать до підслідності НАБУ. Крім цього, співробітники НБФБ матимуть право проводити оперативно-розшукові заходи на підставі... аналітичної довідки. І окрема прикраса цього свята життя полягає в тому, що директор НБФБ і його заступники будуть виведені з підслідності ДБР і НАБУ", - заявив Найєм.

Нардеп також зазначає, що законопроекту про Службу фінансових розслідувань, який був затверджений Кабінетом міністрів більше року тому, з незрозумілих причин, до цих пір не підписаний прем’єром Гройсманом і не спрямований на розгляд Ради.

Детальніше про Нацбюро читайте в статті: "Синдром завтра": чому Порошенко відклав ключові податкові реформи

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!