"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Міненерго хоче погасити борги ОРДЛО за електроенергію грошима держбюджету

П'ятниця, 16 березня 2018, 11:10
 

Міністерство енергетики та вугільної промисловості пропонує погасити заборгованість за електроенергію споживачів перед підприємствами, що здійснюють постачання на території ОРДЛО, за рахунок коштів державного бюджету.

Про це йдеться в законопроекті "Про особливості погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електроенергії", який було винесено на розгляд урядового комітету 15 березня, пишуть "Наші гроші".

З липня 2019 року в Україні повинна запрацювати нова модель оптового ринку електроенергії, буде створено товарну біржу та ліквідовано ДП "Енергоринок".

На сьогодні дебіторська заборгованість ДП "Енергоринок" становить 29,8 млрд грн, а кредиторська – 28,1 млрд грн. Тому Міненерго запропонувало шляхи для ліквідації заборгованості.

Реклама:

Один з них – погашення заборгованості споживачів з окупованих територій за рахунок коштів державного бюджету.

В поданих до законопроекту документах Міненерго не вказало суму заборгованості споживачів електроенергії в ОРДЛО.

Запропоновано, що підтвердження заборгованості буде здійснювати міжвідомча комісія, яку створить Кабінет міністрів.

Також запропоновано списати заборгованість ДП "Енергоринок" перед постачальниками електроенергії в ОРДЛО.

В пояснювальній записці до законопроекту Міненерго вказало, що вугледобувні підприємства на початок року заборгували 11,34 млрд грн. Ці борги також запропоновано виплатити коштами держбюджету, а частину їх списати.

Також заплановано, що учасники процедури погашення заборгованості замінять між собою кредиторські та дебіторські зобов’язання ДП "Енергоринок" і будуть погашати їх протягом п’яти років за рахунок цільової надбавки, передбаченої НКРЕКП у тарифах на розподіл електричної енергії.

Нагадаємо, 26 липня 2017 року керівник "Укренерго" Всеволод Ковальчук повідомив про припинення постачання електроенергії в ОРДЛО.

За його словами, борги за електроенергію споживачів окупованих територій Донецької і Луганської областей з травня 2015 року становили 2,5 млрд грн.

За словами керівника Донецької ОВЦА Павла Жебрівського, борг за електроенергію ОРДЛО станом на червень 2017 року становив 3,9 млрд грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: