Дві компанії контролюють більше половини ринку соняшникової олії - АМКУ

Понеділок, 12 березня 2018, 19:50
 

Антимонопольний комітет України оцінює частку ТОВ "Кернел-Трейд" на ринку олії соняшникової рафінованої бутильованої в Україні в 35%, ДП "Сантрейд" - 21%.

Про це йдеться в річному звіті Антимонопольного комітету України за 2017 рік, передає "Інтерфакс-Україна".

Відзначається, що виробництвом нерафінованої соняшникової олії займаються близько 173 учасників, основними з яких є АТ "Каргіл", ТОВ "Маколі", ТОВ "Олійний дім", ТОВ "Санфлавер", ГО "Фортуна", ТОВ "Велес Трейдинг". Рафінованого - близько 27 учасників: ТОВ "Кернел", ДП "Сантрейд", ПП "Віктор і К", ПП "Оліяр", ТОВ "Дельта Вілмар СНД" та ін.

Комітет здійснює моніторинг діяльності учасників цього ринку на предмет дотримання вимог законодавства про захист економічної конкуренції.

Реклама:

За результатами дослідження, АМКУ планує провести поглиблений аналіз по ціноутворенню найбільшими учасниками при реалізації продукції торговельним мережам.

"Кернел" - найбільший в світі виробник і експортер соняшникової олії, провідний виробник і постачальник сільськогосподарської продукції з регіону Чорноморського басейну на світові ринки.

Вертикально інтегрована структура компанії будується на тісно пов'язаних між собою бізнес-сегментах: виробництво, експорт і внутрішній продаж соняшникової олії; рослинництво; експорт зернових культур; надання послуг зі зберігання і перевалки зерна на елеваторах і портових терміналах.

Акції компанії торгуються на Варшавській фондовій біржі з 2007 року. Найбільшим акціонером "Кернел" через Namsen LTD є Андрій Веревський, який в жовтні-грудні 2017р збільшив свою частку з 38,13% до 39,47% (32,344 млн акцій). Cascade Investment Fund (Кайманові о-ви), бенефіціаром якої виступає співголова депутатської групи "Відродження" Віталій Хомутинник, володіє 6,59% акцій "Кернела".

ДП "Сантрейд" є великим зернотрейдером-експортером. Входить до складу "Бунге Україна" - український підрозділ Bunge Ltd.

Група Bunge - світовий лідер з переробки олійних культур і виробництва бутильованої олії.

Основними активами Bunge в Україні є Дніпропетровський маслоекстракційний завод, що виробляє соняшникову олію під ТМ "Олейна" і "Розумниця", і дочірнє підприємство з іноземною інвестицією "Сантрейд" (Київ) з ​​елеваторами в ряді регіонів України. Компанія також має в своєму розпорядженні зерновий термінал в Миколаївському морському торговому порту.

Нагадаємо, найбільшим отримувачем відшкодування податку на додану вартість у січні 2018 року став експортер олії і агропродукції "Кернел Трейд" – 931,5 млн гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: