В одному з банків виявили схемне кредитування на 1,3 мільярда

Понеділок, 12 березня 2018, 18:00
 

До визнання неплатоспроможним банком "Демарк" проводилася ризикована кредитна політика - протягом декількох років були укладені десятки схожих між собою кредитних угод на загальну суму майже 1,3 мільярда гривень.

Про це повідомляє прес-служба Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Аналіз здійснених фінансових операцій банку "Демарк", проведений ліквідатором, встановив, що протягом 2008-2014 років банком укладено ряд кредитних угод, за якими оформлення кредитних справ носить формалізований і однотипний характер.

"Однотипність оформлених договорів, схожість неліквідного забезпечення, а також неповернення коштів в передбачені договорами терміни дають формальні підстави вбачати в скоєних схемних діях ознаки кримінального злочину - шахрайства з фінансовими ресурсами, результатом якого стало нанесення значних матеріальних збитків банку", - говориться в повідомленні.

Реклама:

За цієї "схемою" 37 позичальниками-юрособами були укладені з банком "Демарк" 43 кредитні угоди.

У Фонді гарантування вкладів відзначили, що термін дії більшості кредитних договорів закінчився, але в передбачені договорами терміни грошові кошти не були повернуті банку.

На адресу всіх позичальників були направлені листи з вимогою негайного погашення заборгованості.

Більшість вимог залишилися без відповіді, інші - повернулися з відміткою "не знаходиться за вказаною адресою".

Неліквідне забезпечення за договорами не дає можливості банку повернути навіть частину виданих коштів шляхом звернення стягнення на предмет застави.

В результаті - фінустанові, а тим самим і його кредиторам завдані збитки на загальну суму 1,3 млрд грн.

За фактом виявленої схеми ліквідатором банку було подано заяву про вчинення кримінального правопорушення і розпочато кримінальне провадження.

Всього в ході ліквідації банку подано 46 заяв про скоєння кримінальних правопорушень на загальну суму 1,8 млрд грн.

Станом на початок лютого 2018 року вкладниками банку "Демарк" отримано 992,7 млн ​​грн.

Загальна сума акцептованих кредиторських вимог - 1,17 млрд грн. На сьогодні задоволено 8,5% кредиторських вимог третьої черги.

Банк "Демарк" засновано в 1992 році. На 1 липня 2014 року найбільшим акціонером банку був Шинковенко Андрій Васильович через ПП "Фінінвест" (49,76%).

Згідно з даними НБУ, на 1 липня 2014 року за розміром загальних активів (2,117 млрд грн) банк "Демарк" посідав 74-е місце серед 173 діючих банків.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: