Газпром оцінив ефект від "Північного потоку-2" в 1 мільярд доларів щорічно

Середа, 7 лютого 2018, 18:50
 

Економічний ефект від проекту Північний потік 2 на вільний грошовий потік і EBITDA Газпрому може істотно перевищити 1 мільярд доларів на рік.

Про це заявив заступник голови правління концерну Андрій Круглов на зустрічі з інвесторами в Нью-Йорку, повідомляє Інтерфакс.

Аналогічний ефект, але меншого масштабу, російський монополіст очікує отримати і від проекту Турецький потік.

Круглов нагадав, що вартість транспортування тих же обсягів газу через Україну становить понад 1,5 млрд доларів на рік.

Реклама:

Він пояснив, що в умовах повної консолідації трубопровідного проекту в звітності Газпрому в витратних статтях звітності буде відображатися не повний тариф, що стягується, а тільки набагато нижчі операційні витрати.

Інвестиційна компонента в складі тарифу заміниться негрошовою статтею витрат - амортизацією.

"З точки зору формування показників EBITDA і вільного грошового потоку інвестиційна компонента стане дорівнювати нулю. Забезпечує формування прибутку компонента стане дорівнювати нулю. Різниця в повному обсязі піде на збільшення ключових фінансових показників і грошового потоку Газпрому", - пояснив Круглов.

Як відомо, проект "Північний потік-2"  передбачає будівництво і роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.

Супротивники проекту - у тому числі Польща, країни Балтії та Данія - стверджують, що "Північний потік-2" збільшить залежність ЄС від "Газпрому", який вже постачає близько третини об’ємів газі в ЄС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!